Külföldön is bírálják a magyar médiatörvényt

Vágólapra másolva!
Nem biztos, hogy Magyarország méltó az EU vezetésére, mert az elfogadott magyar médiatörvény sérti az unió szellemét és szabályait - mondta Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter a magyar médiatörvényről. A politikus szerint az uniónak lépnie kellene a magyar médiatörvény ellen. Az Európai Parlament több képviselője szintén bírálta a magyar médiatörvényt, és aggódnak, hogy a soros EU-elnökséget átvevő magyar kormány el akarja hallgattatni a médiát.
Vágólapra másolva!

A luxemburgi külügyminiszter kedden egy interjúban bírálta a magyar parlament által aznap hajnalban elfogadott médiatörvényt. Jean Asselborn szerint az Európai Bizottságnak sürgősen fel kell lépnie a jogszabály ellen. "A tervezet egyértelműen sérti az Európai Unió szerződéseinek szellemét és betűjét. Felveti a kérdést, hogy egy ilyen ország méltó-e az EU vezetésére" - mondta a Németországban tartózkodó Asselborn a Reutersnak adott telefonos interjúban arra utalva, hogy Magyarország január 1-jén átveszi az unió soros elnökségét.

"(A törvény) közvetlenül veszélyezteti a demokráciát. Az állam ellenőrzést fog gyakorolni a vélemény fölött" - jelentette ki a külügyminiszter, aki szerint a jogszabállyal Magyarország hasonló csónakba kerül, mint amilyenben Fehéroroszország van. "Mostanáig (Aljakszandr) Lukasenkát (fehérorosz elnököt) tekintették az utolsó diktátornak Európában. Nem ez lesz a helyzet, amikor a törvény hatályba lép" - mondta Asselborn.

Az Európai Parlament több képviselője szintén bírálta a magyar médiatörvényt. Alexander Alvaro, a liberális párt, az FDP európai parlamenti képviselője azt mondta az AFP hírügynökségnek: "meglehetősen kétes helyzet", hogy az EU soros elnöki tisztére készülő országban"a kritikus médiát el akarják némítani". Alvaro szerint a kormány képviselői azt bizonygatják, hogy a törvény megfelel az európai normáknak, ő azonban úgy látja, hogy a törvény ellentmond az EU alapjogi chartájának.

"A magyar kormánynak önvizsgálatot kell tartania, hogy eldöntse: valóban ki tud-e állni az Európai Unió chartája mellett, magáénak vallja-e annak értékeit, és ennek megfelelően tudja-e átvenni január 1- én az EU-elnökséget" - mondta a liberális politikus. Az AFP azt emelte ki tudósításában, hogy a Médiatanács mind "az öt tagja a jobboldali konzervatív kormányzópárthoz, a Fideszhez tartozik".

A Frankfurter Rundschaunak adott interjújában az Európai Parlament szocialista frakciójának német vezetője, Martin Schulz azt mondta: "Magyarországot a sajtószabadság európai szabályai alapján fogjuk vizsgálni. Amennyiben ezeket nem teljesítik, Budapestnek komoly problémái lesznek"- közölte

Az új médiatörvényt a kormánypárti képviselők szavazatával fogadta el a parlament. A törvény a sajtó és a média teljes újraszabályozásának utolsó állomását jelenti. A törvény széles jogosítványokkal ruházná fel a csak fideszes delegáltakból álló Médiatanácsot, de lehetőséget adna arra is, hogy bizonyos esetekben a szakmai szervezetek járjanak el a hatóság helyett (erről itt olvashat).