Navracsicsnál érdeklődik a médiatörvényről az Európai Bizottság alelnöke

Neelie Kroes
Vágólapra másolva!
Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettesnek írt levelet a médiatörvényről érdeklődve az Európai Bizottság egyik alelnöke, Neelie Kroes, aki azt állítja: olyan aggódó hangok jutottak el hozzá, amelyek szerint veszélybe kerülhet a magyar sajtószabadság.
Vágólapra másolva!

Levélben érdeklődik a héten elfogadott médiatörvényről a kormánynál Neelie Kroes, az Európai Bizottság sajtószabadságért is felelős alelnöke - írta pénteken a Financial Times (FT).

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyetteshez írt, csütörtöki keltezésű levelében a biztos egyebek közt azt kéri, küldje el neki a jogszabály teljes szövegét, hogy pontosan el tudja dönteni, összhangban van-e az a sajtószabadságra vonatkozó uniós szabályokkal - áll a cikkben, amely az EU nyomást gyakorol Magyarországra a médiatörvény ügyében címmel jelent meg.

Kroes a sajtószabadságért aggódik

A levelet ismerőkre hivatkozó cikk szerint a levélben Kroes ismerteti a sajtószabadság védelmére vonatkozó uniós garanciákat, megemlítve, hogy olyan aggódó hangok jutottak el hozzá, amelyek szerint a törvényben jelen van annak kockázata, hogy ezek a jogok veszélybe kerüljenek. A levél az új médiahatóság függetlenségével kapcsolatos kérdéseket is felveti, illetve kérdésesnek tartja, hogy a törvény összhangban van-e azzal az uniós előírással, amely tiltja a tagországoknak, hogy szabályozását más tagállamok sajtószerveire is kiterjessze.

Az FT emlékeztetett arra, hogy a médiatörvény éles nemzetközi kritikát is kapott, és idézte is az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadság-felelősét a témában.

Az FT szerint Kroes levelének különleges jelentőséget ad, hogy Magyarország kevesebb mint két héttel azelőtt íródott, hogy Magyarország átvenné az Európai Unió (EU) elnöki posztját. Kroes és az Európai Bizottság többi tagja január első hetében Budapestre érkezik, hogy itt tartsák meg ülésüket.

Erősen kritizált jogszabály

A médiatörvényt hétfőn fogadta el a magyar parlament, a jogszabály azóta élénken foglalkoztatja a nemzetközi sajtót, még pénteken is több külföldi lap terjedelmesen foglalkozott vele. "Minden szem Orbánon van" - ezzel a címmel közölt cikket az Economist kelet-európai térséggel foglalkozó, Eastern Approaches nevű blogja, amely szerint Orbán Viktor kormánya még sosem került annyira rivaldafénybe, mint most, egy héttel az európai uniós elnökség megkezdése előtt. "Sajnos ez nem amiatt van, mert Magyarországnak olyan kiváló elképzelései lennének az elnökségben eltöltendő hat hónapról, a romastratégiáról vagy a Duna-stratégiáról, hanem sokkal inkább a hétfőn elfogadott médiatörvény miatt" - írja a blog.

Az Eastern Approaches szerint a Szalai Annamária által vezetett Médiatanács soha nem látott hatalommal fog rendelkezni a média felett. A blog megemlíti a médiatörvény miatt megfogalmazott nemzetközi kritikákat, többek között, hogy a Die Welt német újság "Führerstaat"-nak (vezéri államnak) nevezte Magyarországot, valamint Christopj Steegmansnak, Angela Merkel német kormányfő szóvivőjének és a luxemburgi külügyminiszternek, Jean Asselbornnak a figyelmeztetéseit.