Több száz járatot töröltek a nyugat-európai havazás miatt

Vágólapra másolva!
Több nyugat-európai nagyváros közlekedését is megbénította a havazás. Párizsban a járattörlések miatt kétezren éjszakáztak a reptéren, a csarnokból az utasokat is kiterelték, attól tartva, hogy beszakad a hótól. Lezárták a brüsszeli, az eindhoveni és a maastrichti repülőteret, és több órára a düsseldorfi reptér is megbénult.
Vágólapra másolva!

Súlyos gondokat okoz a havazás Franciaországban, Belgiumban, Németországban és Írországban. A légi közlekedés több nagyvárosban teljesen összeomlott, több száz járatot töröltek, a meteorológusok a hétvégére újabb havazást várnak.

Ezrek éjszakáztak a párizsi reptéren

Párizsban a Roissy-Charles de Gaulle repülőtéren a járatok felét-harmadát törölni kellett a szűnni nem akaró havazás miatt. A péntekre tervezett 1160 járatból 13 óráig már 400-at kivettek a menetrendből. A járattörlések a polgári légiközlekedési főigazgatóság (DGAC) szóvivője szerint mintegy 60 ezer utast érintenek. A törölt járatok között van a Budapestről induló reggeli, valamint a 12.50-es párizsi járat, de a 9 óra 40 perces gép elindult. Törölték Párizsból azt a járatot is, amely délben szállt volna le Ferihegyen.

A Charles de Gaulle reptéren mintegy kétezer utas rekedt éjszakára, nekik takarókat és tábori ágyakat osztott a polgári védelem. A reptér 2E termináljáról elővigyázatosságból mintegy kétezer embert kitereltek, mert a tetőn 60 centiméter vastagságú hó halmozódott fel, és attól tartottak, beszakad a csarnok.

Lezárt repterek Belgiumban és Hollandiában

Belgium reggel óta megbénult a hóesés miatt. A brüsszeli Sur-Charleroi repülőteret már csütörtök este átmenetileg le kellett zárni, a nemzetközi repülőtér nem fogad járatokat, mert elsőbbséget biztosítanak az induló gépeknek, még mielőtt megint rosszabbra fordul a helyzet.

Vallóniában és a fővárosban, valamint Flandria nagy részén nem közlekednek az autóbuszok a vastag hó miatt. Az utakon összesen 500 km-es dugók alakultak ki. Hollandiában Eindhoven és Maastricht repülőterét zárták le a havazás miatt.

Németországban a vasút is behavazott

Németországban a düsseldorfi repteret kellett hosszabb időre lezárni, 100 járatot töröltek a tervezett 335-ből. Európa legnagyobb repülőtere, a frankfurti működik, de késések ott is vannak. Észak-Németországban a vasúti közlekedés is összeomlott, a felsővezetékek eljegesedése miatt több órára megszakadt az összeköttetés Berlin és Hannover között.

Írországban már kinyitott a dublini repülőtér. Nagy-Britanniában a repülőterek működnek, gondok vannak viszont a vasúti közlekedésben, főként az északi országrészben, késésekkel járnak az Eurostar-vonatok is, amelyek Londont Brüsszellel és Párizzsal kötik össze.

Észak- és Közép-Olaszországban riasztást rendeltek el a hét végén várható áradások miatt, Velencének pedig már több mint 50 százalékát tenger borítja.