Vudu papokat lincselnek meg a kolerától rettegő haitiek

Vágólapra másolva!
A nyílt utcán gyilkolták meg a vudu vallás több papját az elmúlt hetekben a többféle katasztrófától sújtott Haitin. A tettesek a kolerajárvány vélelmezett okozóit akarták megbüntetni.
Vágólapra másolva!

Feldühödött tömegek vadásznak a vudu vallás papjaira Haitin, sokan őket tartják felelősnek az országban terjedő kolerajárványért. Az elmúlt néhány hétben legalább 45 embert lincseltek meg - írta a haiti kormányra hivatkozva a BBC internetes oldala.

Október óta több mint 2500 haiti halt meg kolerában, és további 121 ezer embert kezeltek a betegséggel, közülük minden második kórházba került. Haitin 1 millió 300 ezer ember az év eleji földrengés óta sátrakban él, és a legtöbb helyen nincs biztosítva a tiszta víz. A hányással és hasmenéssel járó, orvosi segítség híján kiszáradáshoz vezető kolera elsősorban rossz higiéniai körülmények között terjed.

A nemrég egy átvonuló hurrikán által is sújtott országban ugyan sokan követik a vudut, de az újabb csapás mögött egyesek a vallás papjainak ármánykodását látják. Az áldozatokat a lincselők megkövezték vagy machetékkel felkoncolták, mielőtt testüket felgyújtották volna a nyílt utcán - számolt be az ország kommunikációs minisztere, Moise Fritz Evens, aki hiába hívott fel a lincselések beszüntetésére.

Korábban az is előfordult, hogy egy újonnan átadott kórházat a helyiek megtámadtak, attól tartva, hogy az intézmény terjeszteni fogja a kolerát a környéken. Egy orvosi jelentés szerint a nepáli ENSZ-békefenntartók hurcolták be a kórt.