Zajos múltja kísérti az Amerika sörét megfiatalító playboyt

August Busch III, Budweiser
Vágólapra másolva!
Már születése után pár csepp sört ivott, aztán évekig nagyvilági életmódjával és hódításaival tartotta izgalomban St. Louis pletykára éhes lakóit, majd váratlanul minden elcsendesedett körülötte. A talán legismertebb amerikai sörnek számító Budweisert előállító Anheuser-Busch sörfőzőt megalapító dinasztia utolsó tagja egy halott nő miatt került karácsony előtt ismét az amerikai újságok címlapjára. Az ügy részletei homályosak, akárcsak a férfi korábban zajos életét kísérő egyéb botrányok.
Vágólapra másolva!

Pocsék karácsonya volt az egyik nagy amerikai ikonként elkönyvelt sört, a Budweisert előállító sörgyártó dinasztia legfiatalabb tagjának. A tehetős családba született, családi szokás szerint már világra jötte után pár csepp Budweisert elfogyasztó IV. August Anheuser Buscht fiatalkori botlásainak árnya kísérti, miután otthonában, a St. Louis egyik tehetős negyedében található családi kúriában holtan találták a barátnőjét, egy modellkarrierről álmodozó volt pincérnőt, a 27 éves Adrienne Martint. A rendőrség ugyan kizárta, hogy a halál oka idegenkezűség lenne, de az eset több, egyelőre megválaszolatlan kérdést vet fel.

Az indián ősökkel is rendelkező nő halálát csak negyven perccel annak bekövetkezte után jelezte valaki - feltehetően a család egyik háztartási alkalmazottja. A karácsonyt megelőző hétvégén, december 19-én történt esetről csak egy nappal karácsony előtt számolt be a rendőrség, miután a helyi lapok már tudtak a történtekről, és az sem világos, hogy August Busch ott tartózkodott-e a közel kétezer négyszögöles telken álló 16 szobás, 600 négyzetméteres családi házban, amikor az egy gyereket nevelő, korábbi férjétől az előző évben elvált barátnője elhunyt.

Nem világos a halál pontos oka sem. A nő testén nem találtak semmilyen súlyos sérülést, és bár a St. Louis Post-Dispatch egy név nélkül nyilatkozó illetékesre hivatkozva azt írta, hogy a nyomozók kábítószer-túladagolást gyanítanak a haláleset hátterében, ezt többen kétségbe vonják. A nő volt férje - egy orvos - szerint például inkább szívproblémáról lehet szó, amelyet ő diagnosztizált volt feleségénél, és amelyet az nem kezeltetett. Ezt azonban a hatóságok egyelőre nem erősítették meg, a boncolás és az igazságügyi szakértői vizsgálat eredményére várhatóan hat hetet kell várni - írja az amerikai lap.

Kísért a múlt

Nem ez volt az első alkalom, hogy egy fiatal pincérnő életét vesztette a söripari örökös mellett. IV. August Anheuser Busch 1983-ban egy bárból hazafelé autózva kisodródott egy kanyarban Corvette-jével. Pincérnőként dolgozó barátnője, a 22 éves Michele Frederick kiesett a kocsi tetőablakán, és meghalt. August Buscht otthonában találták meg a rendőrök a baleset után hat órával, véresen, koponyatöréssel, de súlyos sérülések nélkül. Azt mondta, nem emlékszik semmire (nem ő az egyetlen amerikai aranyifjú, aki így járt, lásd korábbi cikkünk 8. bekezdését).

A nyolc hónapig tartó nyomozás végül vádemelés nélkül zárult, miután a Buschtól a baleset után vett vér- és vizeletminták elvesztek vagy megsemmisültek a család ügyvédjei és a hatóságok között dúló jogi huzavona ideje alatt. Két évvel később is megúszta, amikor civil kocsikban ülő rendőrök vették üldözőbe gyorshajtás miatt, és csak úgy tudták megállítani, hogy kilőtték Mercedesének hátsó gumiját. Azzal vádolták, hogy az üldözés során megpróbált elütni két civil ruhás nyomozót, de azzal mentegette magát, hogy azt hitte, emberrablók üldözik a megkülönböztető jelzések nélküli kocsikban.

Lendületben

IV. August Anheuser Busch sokáig folyamatosan biztosított témákat a St. Louis-i bulvárlapoknak. Gyors autók, versenymotorcsónakok iránt mutatott felfokozott érdeklődése vagy szerelmi hódításai keltették fel a pletykaéhes újságok figyelmét. Barátnői között volt a 2004-es Miss USA szépségverseny nyertese, Shandi Finnessey, de randizott sztriptíztáncosokkal is. Az amerikai Fortune magazin korábbi portréja szerint lármás életet élt, az apjához hasonlóan mindenhova veszkócsizmában járó legifjabb Busch.

Kivette a részét a családi üzletből is. Apja - aki kizárólag üzleti kapcsolatot tartott fenn vele, miután elvált az anyjától, aki maga nevelte a fiút - korán bevezette a cég ügyeibe, IV. August már másodikos korában ott ült a társaság stratégiai megbeszélésein, kamaszkorában pedig segédpilótaként apja mellett a társaság lökhajtásos magánrepülőjének pilótafülkéjében, amikor a cég távoli telephelyeire utaztak.

Forrás: AFP

A söripari dinasztia legfiatalabb és egyben legutolsó, csak "a negyedikként" emlegetett tagja elkötelezett munkatársként dolgozott PR-igazgatóként és alelnökként is. Nevéhez fűződik a Budweiser imidzsének megfiatalítása az 1990-es években, többek között a híres varangyos reklámmal, vagy később a popkulturális ikonná vált "Whassup" filmmel. Vezérigazgatója is volt a társaságnak, bár sok amerikai nem bocsátja meg neki, hogy 156 év után apja döntésére, de mégis az ő igazgatása alatt adták el a céget egy külföldi multinak.

Az aranyifjú megkomolyodása

Az amerikai ikonnak számító családi céget 2008-ban - az amerikaiak nagy bánatára - több mint 52 milliárd dollárért eladták a belga-brazil söripari multinak, az InBevnek. A negyedik Busch a cégösszevonás után ugyan kapott egy helyet az új társaság igazgatósági tanácsában havi 120 ezer dolláros fizetéssel, de alig jelent meg az üléseken - a St. Louis Post-Dispatch szerint 2009-ben csak négy alkalommal -, és távol maradt a söripari eseményektől is.

Magánélete is elcsendesült, a helyi bulvárlapok pedig panaszkodtak, hogy már nem biztosít elég alapanyagot cikkeikhez. 2009-es válása is csendben zajlott, bár utána az egyik helyi közéleti blog lelkendezve üdvözölte "a St. Louis-i playboy" visszatérését, és azt számolgatta, hogy a negyedik Buschnak hány sztriptíztáncosnő előadásának megfizetésére futná a cégeladásból származó több mint 90 millió dolláros személyes bevételéből. Magánéletével azonban most karácsonyig nem adott túl sok muníciót a lapoknak.