Az EU-csúcson "alázná meg" Orbánt a médiatörvényt bíráló Washington Post

médiatörvény, stúdió, kamera, Orbán Viktor a Reggel című műsorstúdiójában
Vágólapra másolva!
"Magyarország putyinizálódása" címmel közölt szerkesztőségi vezércikket vasárnap a Washington Post című tekintélyes amerikai lap, amely a magyar kormányt populistának és hataloméhesnek nevezi, és azt írja, hogy az új magyar médiatörvény alapvető szabadságjogokat sért. A lap szerint az USA és az EU akkor cselekedne helyesen, ha a májusi budapesti EU-csúcson távolmaradásával "alázná meg" Orbán Viktort, ha a miniszterelnök nem hagy fel a hatalom koncentrálásával.
Vágólapra másolva!

"A jövő hónapban több európai uniós tagállam is sajnálhatja, hogy egymást váltják a tagországok az uniós elnökségben, a vezetést ugyanis Magyarország veszi át. Magyarország populista és hataloméhes kormánya épp most fogadott el egy olyan médiatörvényt, amely jobban illik egy autoriter rendszerhez, mint egy nyugati demokráciához" - írja a Washington Post című tekintélyes amerikai napilap vasárnapi szerkesztőségi vezércikkében, amely "Magyarország putyinizálódása" címmel jelent meg.

A cikk részletesen ismerteti, hogy a Fidesz 53 százalékot kapott a tavaszi választáson, de ez a parlamenti helyek több mint kétharmadát jelenti, ami elegendő az alkotmány módosításához is. A kormány a lap szerint ezzel a hatalommal minden olyan intézmény felett átvette az irányítást, amelyet eddig nem ellenőrzött: ilyen a cikk szerint a köztársasági elnök intézménye, a legfelsőbb bíróság és a számvevőszék, a jegybank pedig épp "ostrom alatt" áll.

"Eközben Orbán Viktor két olyan médiajogszabályt elfogadását is levezényelte, amelyek Oroszországhoz és Fehéroroszországhoz teszik hasonlatossá Magyarországot a sajtószabadság területén" - olvasható a vezércikkben. A cikk azonban annyiban pontatlanul fogalmaz, hogy a javaslatokat nem a kormányfő, sőt, még csak nem is a kormány jegyzi, azokat fideszes képviselők vitték a parlament elé."Az egyik a Fidesz ellenőrzése alá vonja az állami televíziót és egyéb médiumokat, a másik pedig egy nagy hatalommal rendelkező mádiatanácsot hoz létre. A tanács rendeleteket alkothat, és komoly, 950 ezer dolláros büntetéseket is kivethet, ha egy-egy tudósítást nem kiegyensúlyozottnak, vagy pedig az emberi méltósággal ellentétesnek talál" - áll az EBESZ jelentését is idéző írásban, amely szerint a tanács mind az öt tagja Orbán pártjából kerül ki.

"Magyarországon a magánkézben levő média ellenkezett a törvény ellen, akárcsak Magyarország demokratikus szomszédai, amelyek Orbánt az orosz Vlagyimir Putyinhoz hasonlították" - áll a vezércikkben, amely ismerteti a luxemburgi külügyminiszter kritikáját. A lap ugyanakkor megemlíti, hogy egyes kormányok inkább visszafogottak maradtak, nehogy újabb vitás ügy nehezítse az amúgy is válságban levő Európai Unió életét.

"Ez rossz megközelítés" - írja ez utóbbi megoldásról a cikk szerzője, aki szerint Európa nem engedheti meg magának, hogy egy tagállamának kormánya következmények nélkül sértsen alapvető szabadságjogokat. Magyarország májusban EU-csúcsot rendez Budapesten, amelyen az amerikai külügyminiszter, Hillary Clinton is részt vesz majd - emlékeztet a lap, amely szerint Orbánt itt választás elé kell állítani: "vagy felhagy a hatalom koncentrálásával, vagy pedig elviseli azt a megaláztatást, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok bojkottálja a csúcsértekezletet".