Lenyomozható üvegekkel tartanák sakkban az ifjú skót alkoholistákat

Vágólapra másolva!
Visszakövethető alkoholosüvegekkel csökkentené az iszákos fiatalok számát a skót ellenzék, amely az italospalackokra helyezett titkos kódok segítségével csapna le a fiatalkorúaknak alkoholt vásárló felnőttekre. A módszert a skót kormány is jónak tartja, de attól fél, hogy a nyomkövető rendszer elveszíti a hatékonyságát, ha mindenhol bevezetik.
Vágólapra másolva!

Nyomon követhető alkoholosüvegekkel szorítanák vissza a fiatalkorúak alkoholfogyasztását Skóciában. A lenyomozható üvegeket elvétve már eddig is használták a fiataloknak alkoholt vásárló felnőttek lebuktatására, a Scottish Labour ellenzéki párt azonban most kiterjesztené az üvegek megjelölését - írja a BBC.

A módszer lényege, hogy az alkoholos italok üvegeit vagy dobozait egy egyedi kóddal látják el, amely alapján azonosítható, hogy konkrétan melyik üzletben vették őket. Amennyiben a hatóságok alkoholfogyasztáson érnek fiatalkorúakat, a náluk lévő üveg alapján lenyomozhatják, hogy honnan származik az ital, és a bolt belső kameráinak felvételeiről visszanézhetik, hogy ki vette az alkoholt a fiataloknak.

A módszer kiterjesztését kezdeményező ellenzéki párt szerint Skóciában komoly probléma a fiatalkorúak italozása, ami "társadalomellenes viselkedéshez" vezet. Az üvegek nyomon követésével főleg azokat a felnőtteket szeretnék elrettenteni, akik megveszik az alkoholt a boltokban, majd továbbadják a 18 évnél fiatalabbaknak, akik üzletekben alkoholos terméket nem vásárolhatnak.

A skót kormány a kezdeményezésre reagálva közölte, hogy mindig is támogatta a rendőrséget az efféle módszerek alkalmazásában, mert ez valóban hasznos lehet. Az üvegjelölés általános bevezetésétől azonban a kormánypárt óvakodna, mert azzal szerintük a módszer hatékonysága csökkenne. "Ennek a módszernek a használata a rendőrség ügye" - közölte egy kormányszóvivő.