Kirúgta az űrprogram két vezetőjét az orosz elnök

Vágólapra másolva!
Menesztette állásából szerdán az orosz űrprogram két vezető tisztségviselőjét Dmitrij Medvegyev. A hónap elején három orosz műhold is a Csendes-óceánba zuhant.
Vágólapra másolva!

Kevesebb mint egy hónappal az után, hogy három orosz műhold is a Csendes-óceánba zuhant, Dmitrij Medvegyev orosz elnök kirúgta az orosz űrprogram két vezető tisztségviselőjét. A három Glonassz-M űrszondát december 5-én akarták kilőni az űrbe, de a Proton-M nevű hordozórakéta túl nehéznek bizonyult, így a műholdak végül a Csendes-óceánba zuhantak a Hawaii-szigetek közelében (erről itt olvashat bővebben).

Elnöki közleményében Medvegyev azt írta, hogy "az üzemanyag kiszámításában vétett hibákért" kell távoznia az orosz Roszkoszmosz űrügynökség helyettes vezetőjének, Viktor Remisevszkijnek, valamint az Energia vállalat alelnökének, Vjacseszlav Filinnek. Az orosz elnök egyúttal megrovásban részesítette a Roszkoszmosz elnökét, Anatolij Perminovot, és nagyobb körültekintésre szólította fel az űrügynökség munkatársait.

A kudarc jelentősen visszavetette Oroszországot abban, hogy az amerikai riválissal, a GPS rendszerrel szemben saját navigációs rendszert állítson üzembe.

A három célba jutó űrszonda lehetett volna a végső lépés az 1976 óta tervezett saját orosz navigációs rendszer létrehozásában. A tervet korábban egyszer leállították, és Vladimir Putyin elnöksége idején kezdtek vele újra foglalkozni. Dmitrij Medvegyev korábban azt ígérte, hogy 2012-re minden Oroszországban gyártott autóban orosz navigációs rendszer lesz - írja a yahoo.com.