Negyvenezren maradtak ivóvíz nélkül Észak-Írországban

Vágólapra másolva!
Mintegy 40 ezer ember otthonában napok óta szünetel a vízellátás Észak-Írországban, többek között Belfastban is, mert a hideg időjárást követő hirtelen olvadás következtében megrepedt számos vízvezeték.
Vágólapra másolva!

Ingyenes vízosztást tartanak és tusolóhelyiségeket biztosítanak Észak-Írország bizonyos részein, ahol összesen negyvenezer ember maradt vízellátás nélkül, miután az elmúlt napokban jött hirtelen olvadás megrongált számos vízvezetéket. Közel 80 települést érint a vízellátás zavara, sok házban, lakásban már egy hete nincs víz. A belfasti városi tanács felállított egy sürgősségi telefonközpontot is, amelytől információt kérhetnek a lakosok azzal kapcsolatban, hogy hol juthatnak vízhez, és milyen más segítséget kaphatnak.

A vízszolgáltató hivatal szóvivője az emberek türelmét kérte, amíg a szokatlan és korábban még nem tapasztalt probléma megoldódik. A helyreállítás várhatóan még napokig eltarthat, a szóvivő szerint a szokásos hibamennyiség hatszorosával kell megküzdeniük egy nap, amire nincs meg a kapacitásuk.

A környezetvédelmi miniszter szerint a vízhálózatot felügyelő hivatal nem készült fel a helyzet kezelésére, pedig várható volt, hogy az olvadást követően problémák lesznek a vízellátással. A szaktárca vezetője azt is kifogásolta, hogy a vízszolgáltató hivatal nem tájékoztatta megfelelően a lakosságot a várható problémákról.