Elefántcsontpart ENSZ-nagykövete szerint küszöbön a népirtás

Vágólapra másolva!
Nem javul a helyzet Elefántcsontparton, az ország ENSZ-nagykövete szerint a népirtás a küszöbön áll. Youssoufou Bamba elmondta, hogy az emberi jogok is jelentősen sérülnek.
Vágólapra másolva!

Elefántcsontpart újonnan kinevezett ENSZ-nagykövete szerint az ország a népirtás küszöbén áll. Youssoufou Bamba egy tévéinterjúban azt mondta, hogy nagymértékben sérültek az emberi jogok az elmúlt hetekben a folyamatos politikai zavargások alatt. Elmondta, hogy 172 embert öltek meg csak azért, mert hangot adtak véleményüknek és az emberek akaratát védték. "Úgy gondoljuk, hogy ez elfogadhatatlan. Tárgyalásaim során is azt próbáltam hangsúlyozni, hogy már a népirtás küszöbén vagyunk" - nyilatkozta Bamba, aki a megválasztott Alassane Ouattarát képviseli.

Elefántcsontparton a november 28-án tartott választás után patthelyzet alakult ki a posztjához ragaszkodó hivatalban lévő elnök Laurent Gbagbo és a választáson győztes riválisa, Alassane Ouattara - akinek az ENSZ és több nagyhatalom is elismeri győzelmét - fegyveres hívei között. (Erről bővebben itt olvashat.)


Az országból a konfliktustól tartó nemzetközi vállalatok elkezdték kimenekíteni nélkülözhető munkatársaikat, és még az ENSZ is kivonja alkalmazottainak többségét. Az ENSZ jelenleg mintegy kilencezer békefenntartót is állomásoztat az országban, a katonák egyelőre a térségben maradnak.