Kiribati lépett át először 2011-be, Vietnámban az első szilveszterén van túl

Vágólapra másolva!
Kiribatin ünnepelték először az új évet, magyar idő szerint délelőtt 11-kor. Sydneyben az idei szilveszter legdrágább tűzijátékát rendezték, Vietnámban pedig idén ünnepelték először december 31-én az új évet.
Vágólapra másolva!

A Csendes-óceáni Kiribatin ünnepelték először az új évet, magyar idő szerint délelőtt 11-kor lépett át a sziget lakossága 2011-be. Új-Zélandon magyar idő szerint déli 12-kor köszöntötték 2011-et, a BBC szerint ezrek ünnepeltek az új-zélandi utcákon.

Az idei szilveszter legdrágább tűzijátékát az ausztráliai Sydney-ben rendezték, magyar idő szerint délután 2-kor. Sydney híres kikötőhídjának környékén másfél millióan nézték végig a 2000-es év szilvesztere óta leglátványosabb előadást. Az ausztrál város azt ígérte, hogy a világ újévi fővárosa lesz, a 12 perces tűzijátékhoz 7000 kilogramm pirotechnikai eszközt használtak fel. Hasonló látványosságokat Európa és az USA nagyvárosaiban is terveznek, a New York-i Times Square-re egymillió embert várnak.

Tokióban az 1393-ban alapított Zodzsodzsi templomban több ezren gyűltek össze az év utolsó perceire, és hallgatták a szerzetesek imáját. Az éjszakában vigadozó emberek légballonokkal újévi kívánságaikat küldték az égbe, miközben a háttérben egy gigantikus, 15 tonnás harang zúgott.

A Fülöp-szigeteken a rettenetes hangerejű petárdák már az év végére készülve több száz embert sebesítettek meg, és félő, hogy ez a szám az ezer fölé emelkedik az újévi ünnepségek alatt. A filippínók a kínaiaktól vették át azt a hiedelmet, hogy a zajongás elűzi a rossz szellemeket és ördögöket, de túlzásba is vitték, mert dinamit erejű petárdákat és tűzijátékokat használnak.

Vietnámban először ünneplik az új évet december 31-én, korábban a holdév alapján, februárban ünnepelték az új évet. A katonai junta által uralt Mianmarban a kormány megtiltotta a tűzijátékot, és komoly szankciókat helyezett kilátásba az ellen, aki a tilalom ellenére tűzijátékozik.