Magyar állampolgárságért folyamodik a szlovákiai MKP elnöke

Vágólapra másolva!
Magyar állampolgárságért folyamodik a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának elnöke, aki azt állítja: neki, mint a magyar párt elnökének vállalnia kell a szlovák ellentörvényből adódó kockázatot, a magyar állampolgárság pedig jelképes jellegű.
Vágólapra másolva!

Magyar állampolgárságért folyamodik január elején Berényi József, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke. "Azt gondolom, hogy az egyetlen szlovákiai magyar párt elnökeként ez kutyakötelességem" - jelentette ki Berényi abban az interjúban, amelyet szombaton közölt a pozsonyi SITA hírügynökség.

A politikus utalt arra, hogy vannak bizonyos aggodalmai. "A kormányprogram tartalmazza a szlovák ellentörvény módosítását, de ezen módosítások megvalósítását december végéig vártuk. Sajnos nem így történt. Tudom, hogy néhány magyar a szlovák állampolgársága mellett szeretné megszerezni a magyar állampolgárságot is. Ha január elején ezt kérelmezik, s a szlovák parlament nem fogadja el a jelenlegi törvény módosítását, akkor elveszíthetik szlovák állampolgárságukat. Ez nem célunk" - fejtette ki az MKP elnöke.

Berényi azt állítja: neki, mint a magyar párt elnökének, vállalnia kell ezt a kockázatot. Számára a magyar állampolgárság jelképes jellegű. "Kettős identitásom van, s ez most papíron is meg lehetne erősítve. Szlovákiával és a szlovák állampolgársággal a politika, a kultúra, a törvényes keretek és folytathatnám, hogy még mi minden köt össze. A Magyar Köztársasággal a közös kultúra, a közös történelem és az anyanyelv köt össze" - szögezte le az MKP vezetője, aki szerint sajnálatos, hogy Szlovákiában még sok az olyan ember, illetve politikus, akik a magyar kisebbséget veszélynek tartják a Szlovák Köztársaság számára. Úgy véli, ez nagy hiba.

"Amikor mi érvényesítjük a nemzetiségi jogokat, a nagyobb lehetőségeket az oktatásban és a kultúrában, az nem szlovákellenes cselekedet, nem szlovákellenes aktus. Meg kell haladni azt a gondolatot, hogy a magyar kisebbség veszélyt jelent a szlovákok és a szlovák állam számára. Ez nincs így. A Szlovák Köztársaság és a Magyar Köztársaság közösen tagjai az Európai Uniónak és a NATO-nak" - mutatott rá Berényi, és kijelentette: teljesen értelmetlennek tartja, hogy az egyik szlovák kormánypárt a kettős állampolgároknak megtiltaná bizonyos állami tisztségek viselését, bizonyos hivatások űzését.

Eddig egy szlovákiai magyar veszítette el szlovákiai állampolgárságát azért, mert kérvényezte a a magyar állampolgárságot. Szlovákiában az ellentörvény miatt már 19 embert fosztottak meg állampolgárságától, közülük tízen osztrák, hatan pedig német állampolgárságért folyamodtak, míg egy-egy személy a holland, az olasz, illetve a magyar állampolgárság kérelmezése miatt veszítette el szlovák állampolgárságát (erről itt olvashat részletesen).

Szlovákia a külföldi magyarok könnyített honosítását lehetővé tevő magyar állampolgársági törvényre válaszul módosította saját jogszabályát úgy, hogy aki kérelmezi egy idegen ország állampolgárságát, elveszíti a szlovákot. Robert Fico kormánya által kezdeményezett törvény július 17-én lépett hatályba.

Slota: Nagyon veszélyes a választójog megadása a határon túli magyaroknak

Ján Slota szerint a magyar állampolgárság kérelmezése, illetve a pozsonyi kormánykoalíció igyekezete a szlovák állampolgársági törvény módosítására ellentétes Szlovákia érdekeivel. "Ez egyértelműen a Szlovák Köztársaság érdekeinek az elárulása" - nyilatkozta a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke abban az interjúban, amelyet szombaton közölt a pozsonyi SITA hírügynökség.

Szerinte nem igaz, hogy az Robert Fico vezette koalíció által tavaly módosított szlovák állampolgársági törvény miatt Pozsonynak el kell vennie a világban bárhol élő szlovákok állampolgárságát. Meggyőződése: a magyar-szlovák kettős állampolgárság egészen más téma, ez "a szomszédos ország, a Magyar Köztársaság érdekszférája".

Slota úgy véli: például az Ausztráliában élő szlovákokat senki sem fogja azzal gyanúsítani, hogy Ausztráliához akarnák csatolni a Szlovák Köztársaságot. A szlovákiai magyarok "azonban kollektív módon akarják a magyar állampolgárságot megszerezni. Magyarok élnek a Dunán innen, és a Dunán túl is, ez összefüggő régió" - húzta alá az ellenzéki politikus, aki szerint a választójog megadása a határon túli magyaroknak nagyon veszélyes dolog. "Az, aki könnyen veszi a kettős állampolgárságot vagy a szlovák érdekek árulója, vagy idióta" - szögezte le az SNS elnöke, aki kijelentette, hogy a jelenlegi kormányfő, Iveta Radicová sosem volt az önálló szlovák államiság híve.