Magyarország kapta az EU-nak címzett meghívót az iráni atomlátogatásra

az iráni külügyminisztérium szóvivője Ramin Mehmanparast sajtótájékoztatót tart
Vágólapra másolva!
Az Európai Uniót is meghívta Irán, hogy látogasson el atomlétesítményeinek megtekintésére, és soros elnökként Magyarország kapta a közösségnek küldött levelet. Nem kapott azonban meghívást az iráni atomprogramot leginkább bíráló Egyesült Államok, pedig a látogatás felajánlásának valódi célja az atomtárgyalások elősegítése lehet.
Vágólapra másolva!

Az AP hírügynökség szerint Irán meghívta Oroszországot, Kínát, az Európai Uniót és szövetségeseit és néhány arab, illetve fejlődő ország képviselőjét, hogy tekintsék meg a nukleáris létesítményeit. Soros elnökként az Európai Uniónak címzett meghívót Magyarország kapta - közli a hírügynökség értesülése nyomán az amerikai NPR rádió.

A hírügynökség birtokába került levélben egy iráni vezető január 15-ét vagy 16-át javasolta a látogatás időpontjául, amelyre "magas rangú hivatalnokokat" várnának. Bár a levélben nem indokolták az időpontot, az csak néhány héttel előzi meg a hat nagyhatalommal folytatandó tárgyalásokat.

Három éve, az iráni atomlétesítményeket vizsgáló legutóbbi nemzetközi küldöttség arra panaszkodott, hogy nem láttak semmi érdemlegeset, mivel nem engedték őket a lényeges helyszínekre, csak az ország központjába. A december 27-én keltezett levél ennél nagyobb ívű, mind a meghívottak körét, mind a látogatás célját tekintve. A Magyarországnak is elküldött meghívó négy bekezdésében azonban nem részletezik, mire gondolt az iráni vezetés azon túl, hogy meghívják őket az atomlétesítmények meglátogatására, és fizetik a költségeket.

Teherán az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt tagjával (az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia és Franciaország) és Németországgal találkozik január végén Isztambulban. Az AP szerint az országok előző találkozójának jószerével egyetlen eredménye ugyanis az volt, hogy megállapodtak egy újabb találkozóban.

A meghívó előkészítheti a terepet a tárgyalásoknak, bár a legnagyobb kritikus, az Egyesült Államok nincs a meghívottak között. Kína és Oroszország megértőbb Irán atomprogramjával szemben, Franciaország és Nagy-Britannia pedig hajlandó volt kompromisszumokra az Irán elleni szankciókban.

Az Egyesült Államok és szövetségesei azzal gyanúsítják Iránt, hogy fegyverek gyártásához dúsít uránt, s ehhez állít fel reaktorokat. A perzsa állam ráadásul nem hajlandó együttműködni az ENSZ atomenergia-ügynökségével, miközben folytatta az atomprogramot.