Adósan távozik Schwarzenegger Kalifornia éléről

Vágólapra másolva!
Képes volt több jövőbe mutató intézkedést elfogadtatni, de a legfontosabb üggyel - az állam gazdálkodásának rendbetételével - adós maradt Arnold Schwarzenegger, aki hét éven át volt Kalifornia kormányzója. A 2003-ban republikánus színekben megválasztott korábbi filmszínészt demokrata kormányzó követi.
Vágólapra másolva!

Hétfőn távozik posztjáról Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó. A hét éve elődje, a korrupciós ügyek és az államszervezet működésképtelensége miatt példa nélküli módon hivatalából visszahívott demokrata Gray Davis helyét átvevő korábbi filmsztár kormányzóságának eredménye ugyancsak vitatott. A Los Angeles Times szerint az oktatás helyzete katasztrofális, a büntetés-végrehajtást át kellett venniük a szövetségi bíróságoknak, és még tovább nőtt Kalifornia Schwarzenegger elődje alatt is magas államháztartási hiánya.

A kormányzó egy, a közelmúltban készült interjúban mentegetni igyekszik magát, de elismeri, hogy elkövetett több hibát is. Idesorolja, hogy annak idején kormányzóságának első hónapjaiban nem számolt le az államadóssággal, hanem egy újabb 15 milliárd dolláros hitelfelvétel mellett döntött, de az állam anyagi helyzetének további romlásáért szerinte nagyban felelős a 2008-ban kitört gazdasági válság is.

Az amerikai NPR honlapja szerint azonban Schwarzeneggernek több olyan intézkedése is volt, amelyeknek csak hosszabb távon lesz jótékony hatásuk, és már mások fognak belőle politikai tőkét kovácsolni. Ilyenek voltak a 2006-ban bemutatott, klímaváltozás elleni szabályok - amelyekkel a kaliforniai kormányzó magát és államát a klímaküzdelem egyik élharcosává tette -, az a 40 milliárd dolláros program, amellyel az állam leromlott úthálózatát újítják fel, vagy épp a választójogi törvények megreformálása.

Az állami költségvetés rendbetételével és az államadóssággal azonban soha nem sikerült zöld ágra vergődnie Schwarzeneggernek, az NPR szerint kormányzóságának vége nem nevezhető hollywoodi happy endnek. Schwarzeneggert a kormányzói poszton a tavaly novemberi választáson győztes demokrata Jerry Brown követi, aki korábban - 1975 és 1983 között - már vezette az államot.