Fellebbezett az ausztrál belügyminiszter a Zentai-ügyben

Vágólapra másolva!
Fellebbezést nyújtott be az ausztrál belügyminiszter a náci háborús bűnökkel vádolt Zentai Károly kiadatását tiltó bírósági döntés ellen. Az ausztrál bíróság nyáron döntött úgy, hogy a 88 éves Zentait nem lehet kiadni Magyarországnak.
Vágólapra másolva!

Az ausztrál belügyminiszter kiadná Magyarországnak Zentai Károlyt - derül ki a The Australian című lap internetes kiadásából. Brendan O'Connor kedden nyújtott be fellebbezést a 88 éves náci háborús bűnökkel vádolt Zentai kiadatását tiltó bírósági döntés ellen.

A bíróság nyáron döntött úgy, hogy Ausztrália nem adja ki Zentait Magyarországnak. Az ausztrál belügyminiszter szerint bírói hiba vezetett a nyári döntéshez, ezért kérik a döntés felülbírálatát.

Zentai Károly ellen 2005-ben adott ki letartóztatási parancsot egy magyar bíróság, és ezután kiadatását kérték Ausztráliától. A vád szerint a második világháború utolsó napjaiban Zentai több társával együtt lerángatott a villamosról egy 18 éves zsidó fiút, aki nem viselt sárga csillagot. A fiút Zentai és társai halálra verték. Az idős férfi tagadja az ellene felhozott vádakat, állítása szerint jóval az áldozat halála előtt elhagyta Budapestet.

Zentai 2009-ben két hónapot töltött börtönben, majd decemberben 75 ezer ausztrál dolláros (15 millió forint) óvadék ellenében szabadlábra helyezték. A bíróság ekkor úgy döntött, hogy az ausztrál államnak kell állnia Zentai perköltségeit, ez a fia állítása szerint nagyjából 200 ezer ausztrál dollár, és óvadékát is vissza kell adni.

Egy hónappal ezelőtt úgy tűnt, hogy a Zentai-per az idős férfi szabadlábra helyezésével véget érhet (erről itt olvashat bővebben). A Zentai-ügyben megjelent összes hírt az [origo] tematikus címkeoldalán követheti.