Tűzijáték okozhatta a rejtélyes arkansasi madárpusztulást

Vágólapra másolva!
Tűzijáték rakétáinak durranásaitól zavarodhattak meg és repültek neki minden útjukba eső tárgynak azok a pirosvállú csirögék, amelyekből több ezer hullott alá holtan egy arkansasi kisvárosban szilveszter éjjelén - közölte egy helyi ornitológus. A madarak tetemeit ennek ellenére tovább vizsgálják.
Vágólapra másolva!

A vizsgálatok szerint tűzijáték okozta azoknak a madaraknak a halálát, amelyek szilveszter éjjelén hullottak le egy arkansasi kisváros, Beebe utcáira. A különböző hírforrások által két és ötezer közé tett madártetem beborította a háztetőket, a kerteket és az utcákat.

A madarak vizsgálatát követően az arkansasi vadászati és halászati bizottság ornitológusa, Karen Rowe közölte, a pirosvállú csirögék valószínűleg azért pusztultak el, mert a tűzijátékok durranásai felzavarták őket, majd a sötétben rosszul látó madarak a szokottnál alacsonyabban repülve nekiütköztek mindennek, ami útjukban volt: házaknak, autóknak, egymásnak, sőt egyesek egyenesen a földnek csapódtak.

A madarak ahelyett, hogy a fák lombjainak magasságában repültek volna, a háztetőkkel egy magasságban repültek, hogy elkerüljék a magasabban történő robbanásokat. "A csirögéknek rossz a látásuk, és nekiütköztek mindennek" - idézte a brit Telegraph Rowe-t. A tetemeket azonban további laborvizsgálatoknak vetik alá, hogy biztosan meggyőződjenek róla, valóban nem mérgezésről vagy betegségről van szó (ezeknek valószínűségét korábban már elvetették).