Az amerikai elnök aláírta a katonai költségvetést

Vágólapra másolva!
Barack Obama aláírta a védelmi minisztérium idei költségvetését, de az amerikai elnök jelezte, hogy továbbra is be akarja záratni a guantánamói börtöntábort, bár ezt a rendelkezések megakadályozzák. A tavaly októberben kezdődött pénzügyi évben 725,9 milliárd dollár az USA katonai költégvetése.
Vágólapra másolva!

A törvényhozás két háza több hónapos tárgyalás után december 23-án fogadta el a védelmi minisztérium idei költségvetését, amelyet most írt alá az elnök. A tárca 725,9 milliárd dollárból gazdálkodhat.

A washingtoni Fehér Ház közleménye beszámol arról is, hogy az elnök továbbra is be akarja záratni a terroristagyanús személyek őrzésére szolgáló guantánamói börtöntábort, bár ezt a törvényhozás által a költségvetésbe illesztett rendelkezések megakadályozzák. Így például megtiltják a védelmi minisztérium pénzügyi forrásainak felhasználását olyan egyesült államokbeli épületek létrehozására, amelyekben a Kuba szigetén lévő guantánamói amerikai haditengerészeti támaszponton működő börtöntáborból érkező foglyokat helyeznék el. A korlátozó rendelkezés ezenkívül megtiltja, hogy a Pentagon viselje a guantánamói foglyoknak az Egyesült Államokba szállításának, szabadon engedésének vagy megsegítésének költségeit.

A guantánamói börtöntábort még George Bush elnöksége idején, a 2001 októberében Afganisztán ellen - az al-Kaida terroristahálózat 2001. szeptember 11-ei, egyesült államokbeli terrortámadásainak megtorlásaként - intézett támadás után hozták létre. A rossz hírű fogolytábor bezárása Barack Obama egyik választási ígérete volt.