Fejbe lőttek egy képviselőnőt az Egyesült Államokban

Vágólapra másolva!
Meglőttek egy arizonai kongresszusi képviselőt egy nyilvános eseményen, az Arizona állambeli Tucsonban, Gabrielle Giffords állapota kritikus. Hat ember - köztük egy szövetségi bíró és egy kilencéves kislány - meghalt a támadásban, tizenkettő pedig megsérült. Egy fiatal férfi nyitott tüzet eddig ismeretlen okból. A rendőrség egy másik, egyelőre ismeretlen gyanúsítottat is keres.
Vágólapra másolva!

Fejbe lőttek egy képviselőnőt az Egyesült Államokban szombaton, helyi idő szerint délelőtt 10 óra körül. A USA Today amerikai lap és a Reuters internetes oldala először egybehangzóan azt közölte, hogy Gabrielle Giffords belehalt sérülésébe. A hírügynökség később egy kórházi szóvivőre hivatkozva azt jelentette, hogy a politikus életben van, de az állapota súlyos. A kezelésében részt vevő egyik orvos "nagyon optimistának" mondta magát a felépülésével kapcsolatban, a CNN legfrissebb, szombat késő esti információi szerint azonban az állapota kritikus.

A demokrata párti Gabrielle Giffordsot az Arizona állambeli Tucson egyik szupermarketje mellett tartott nyilvános eseményén - a választóival találkozott - érte a támadás: egy férfi odament, és egy automata fegyverrel tüzet nyitott. A szemtanúk szerint 15-20 lövést adott le, a képviselőt közvetlen közelről találta el. A Fox News szerint a fejlövés a halántékán érte. Giffords Arizona 8-as körzetének a képviselője, ez a harmadik ciklusa.

A CNN szerint 12 ember sérült meg a lövésektől - köztük vannak a politikus stábjának tagjai is -, és összesen hatan haltak meg. A halottak között van egy szövetségi bíró és egy kilencéves kislány is. Számos sérültet kórházban ápolnak, többük állapota kritikus. A halálos áldozatokról Barack Obama amerikai elnök is megemlékezett közleményében.

Újra akart tölteni

A CNN tudósítójának az egyik szemtanú azt mondta, körülbelül három méterre állt Giffordstól, amikor a támadó tüzet nyitott. "Az emberek nem tudtak hová menekülni. Nem választott ki célpontokat, hanem mindenkire lőtt" - emlékezett vissza a szemtanú, aki a földre vetette magát. A lövöldöző szerinte "nagyon elszánt arcot vágott". Egy férfi - vélhetőleg biztonsági ember - rálőtt a támadóra, de valószínűleg nem találta el, végül a közelben állók fogták le, a kiérkező rendőrök pedig őrizetbe vették.

Forrás: Reuters/KGUN9-TV
Sérülteket evakuálnak a helyszínről egy mentőhelikopterrel

A támadót akkor sikerült földre teperniük a járókelőknek, amikor megpróbálta újratölteni a fegyverét. A fegyvert kicsavarták a kezéből, és addig tartották a földre nyomva, amíg meg nem érkezett a rendőrség. "Készenlétben volt nála egy másik tölténytár" - mondta a CNN-nek egy másik szemtanú. "Nem szórakozott, kész volt rá, hogy újra lőjön. Csak azért hagyta abba, mert kifogyott a tár" - mondta.

Az interneten szidta a kormányt a támadó

A New York Timesnak egy szemtanú a húszas évei elején járó fehér férfiként írta le a támadót, akiről később kiderült, hogy a neve Jared Lee Loughner, és 22 éves. A rendőrség vasárnap közölte, hogy néhány órával a lövöldözés előtt a 22 éves Loughner a MySpace-en több indulatos megjegyzést tett a kormányra és Gabrielle Giffords támogatóira, és a YouTube-ra egy videót is feltöltött. A férfi röviddel a támadás előtt a MySpace-en elbúcsúzott a barátaitól, és azt kérte tőlük, hogy ne haragudjanak rá. A YouTube-ra feltöltött egyik videójában arról panaszkodott, hogy Giffords körzetében túlságosan sok az írástudatlan, és hogy az emberekkel szemben agymosást alkalmaznak. Loughner elmeállapotát szakértők vizsgálják.

Forrás: Reuters
Gabrielle Giffords Arizona 8-as körzetének a képviselője, ez a harmadik ciklusa. Novemberben kevesebb mint egy százalékponttal sikerült legyőznie a republikánusok jelöltjét, Jesse Kellyt.

A rendőrség szerint csak az indulat tartja össze a szövegeket, amelyek több helyen zavarosak. Többször például szidalmazza az arizonai Pima Community College-t, az iskoláját, durva megjegyzéseket tesz az ottani oktatókra és hallgatókra, máskor a kormányt szidja. Az Arizona Republic című lap az oktatási intézmény egyik vezetőjére hivatkozva azt közölte, hogy Loughner 2005-től ott volt hallgató, de tavaly felfüggesztették. Akkor azzal bocsátották el, hogy pszichológushoz kellene fordulnia. A hadsereg is jelentést tett közzé a tucsoni lövöldözőről. E szerint Loughner jelentkezett katonának, de nem vették fel - a hadsereg szóvivője nem részletezte, hogy pontosan miért.

Egy másik férfit is keres a rendőrség

A CNN amerikai hírtelevízió a honlapján a helyi, megyei seriffre, Clarence Dupnikra hivatkozva azt írja, a rendőrség egy másik férfit is keres, akit azzal gyanúsítanak, hogy érintett volt a merényletkísérletben. Dupnik szerint a nyomozók nincsenek meggyőződve arról, hogy a gyanúsított - akit jelenleg a helyi börtönben őriznek - egyedül volt, amikor a szupermarket elé érkezett. Ezért keresnek egy férfit, aki a lövöldözés pillanataiban a fegyveres férfi közelében volt.

A CNN egy meg nem nevezett hatósági forrásra hivatkozva azt írja, a nyomozók egyelőre nem tudják, hogy az illetőnek volt-e köze a lövöldözőhöz. Ugyanakkor az ismeretlen férfi az információik alapján a lövöldöző közelében állt. A forrás szerint a hatóságok tanúvallomásokat gyűjtenek, hogy megpróbálják kideríteni, volt-e a kapcsolat a fegyveres és az ismeretlen férfi között.