Legkevesebb hetvenen meghaltak egy iráni légikatasztrófában

Vágólapra másolva!
Legkevesebb hetven ember meghalt, harmincöten pedig megsebesültek, amikor lezuhant egy iráni utasszállító repülőgép az ország észak-nyugati részében. Az iráni vörösfélhold szervezet vezetője szerint 106-an voltak a fedélzeten, a gép pedig darabokra hullott, de nem robbant fel.
Vágólapra másolva!

Lezuhant egy iráni utasszállító repülőgép az ország északnyugati részén az iráni média és több hírügynökség jelentése szerint. Egyelőre nem tudni pontosan, hogy hányan voltak a fedélzeten. Az iráni vörös félhold karitatív szervezet vezetője, Mahmud Mozafar a Reuters szerint azt mondta, hogy legkevesebb 70 ember meghalt, 35-en pedig megsebesültek a balesetben. Mozafar szerint 106-an tartózkodtak a fedélzeten: 94 utas és személyzet. Az iráni nemzeti légitársaság szóvivője korábban azt mondta, hogy 105-en voltak a fedélzeten, köztük két gyerek. A féhivatalos iráni Farsz hírügynökség szerint legkevesebb 50 embert kimentettek, de a mentési munkálatokat nehezíti a köd és a hó.

"Szerencsére a veszteségek alacsonyak" - mondta az iráni közlekedési miniszter az ISNA hírügynökségnek, de nem közölt pontos adatokat. A gép egy egy Boeing-727-es volt, amely az AP hírügynökség információ szerint éppen Urmia városába próbált meg kényszerleszállást végrehajtani egy hóvirharban, amikor darabjaira hullott. Korábban a Farsz hírügynökség egy holland gyártású Fokker-100-asról számolt be.

"Noha semmilyen adatot nem közöltek még arról az iráni hatóságok, hogy voltak-e külföldiek a gépen, nem valószínű, hogy magyar állampolgár utazott rajta, minthogy most nincs turistaszezon, az országnak nem ebben a részében vannak a legnevezetesebb látnivalók, és mert magyarok általában autóbusszal utaznak az országon belül" - közölte a teheráni magyar nagykövetség az MTI-vel.

"Számos baleset történt az elmúlt években iráni gépekkel kapcsolatban" - írja a BBC. A hírportál szerint az iráni utasszállító flotta rossz állapotú és öreg gépekből áll. Tavaly júliusban egy utasszállító gép kigyulladt landolás közben, akkor tizenhét ember halt meg. Tíz nappal azelőtt pedig 168 ember halt meg egy repülőgép-szerencsétlenségben Iránban. A Reuters szerint Iránt az ellene érvényben lévő gazdasági szankciók akadályozzák abban, hogy új gépeket vásároljon a nyugati országoktól.