Bűntudat gyötri a klímaharcosok közé beépült rendőrt

Vágólapra másolva!
Hét éven keresztül élt kettős életet egy radikális környezetvédők közé beépült brit rendőr. Az elszánt klímaharcosok körében csak Flash becenévre hallgató férfi számos tiltakozó akcióból kivette a részét, mielőtt informátorból provokátorrá vált, és alaposan csőbe húzta társait. Most bűntudat gyötri, fellépése, úgy tűnik, több perbe fogott aktivistán is segített.
Vágólapra másolva!

Mark Stone csak húsevésével és fára mászási kényszerével lógott ki egy kicsit azok közül a radikális természetvédők közül, akik tiltakozásokat tervezni gyűltek össze 2003 nyarán Észak-Yorkshire-ben egy volt tejgazdaságban. Az Earth First! nevű szervezet brit sejtjének tagjai könnyen befogadták maguk közé a hosszú hajú, tetovált, férfit - írja a brit Guardian -, akiről úgy tudták, jómódú szabadúszó hegymászó. Nagyobbat nem is tévedhettek volna.

A jó kapcsolatépítőnek ismert Stone - nem kis mértékben a különböző szállítási feladatokra használt sötétkék furgonja és kimeríthetetlennek tűnő bankszámlája révén - hamarosan a csoport oszlopos tagjává vált. Nemcsak részt vett számos nagyobb nagy-britanniai és európai környezetvédelmi célú demonstrációban és akcióban, hanem maga is aktív szervezőszerepet vállalt ezekben. Ezenkívül tagja lett számos, a radikális környezetvédőkkel közelebbi kapcsolatban álló további - rasszizmusellenes, anarchista, radikális állatvédő - csoportnak is.

Nyakig benne volt

Ha kellett, társaival együtt megszállt reptereket, atomerőműhöz láncolta magát, darura mászott. Izlandon vízerőmű ellen tiltakozott, Németországban és Olaszországban helyi anarchistákkal szervezkedett, Spanyolországban környezetvédőkkel turnézott, de 2005 a skóciai Gleneaglesben tartott G8-as, illetve a tavalyelőtt Londonban tartott G20-as csúcstalálkozó ellen tüntetők között is ott volt. Pénzén aktivista irodalmat vettek, vagy a tagokra kirótt bírságokat rendezték, innen ered aktivistakörökben elterjedt beceneve is a jómódú voltára és nagyvonalúságára utaló Flash.

2008-ban azonban az aktuális éves klímatáborban gyanússá kezdett válni túlzott buzgósága a Guardian szerint, és egyre többen kezdték a háta mögött Stone nyomozónak hívni. Ekkor egy ezer tonna szenet szállító vonatot térítettek el aktív közreműködésével - ő volt a sofőr - Kentben. Arra már csak hónapokkal később, a következő tavaszra szervezett akció után döbbentek rá a környezetvédő aktivisták, hogy kit is fogadtak maguk közé.

A klímaharcosok 2009 áprilisában egy széntüzelésű hőerőmű ellen szerveztek akciót Nottingham közelében. Mint később a bíróságon elismerték, az volt a tervük, hogy megszállják a Ratcliffe-on-Soar hőerőművet, és több napon át akadályozzák működését, amivel megakadályozzák 150 ezer tonna szén-dioxid légkörbe jutását, így tiltakozva a globális felmelegedés ellen.

A lebukás

Az akció szervezésében kulcsszerepet játszott Mark "Flash" Stone. Hónapokon át segített előkészíteni az akciót, körül is szimatolt az erőmű körül, és az egész akciót az ő lakásából szervezték. Ő bérelte ki sajátjának mondott pénzén azt a 7,5 tonnás teherautót is, amellyel a felszerelést akarták szállítani.

Az akció előestéjén az egyik nottinghami iskolában gyülekező 114 aktivista is elismerte: Stone rendkívül buzgón szervezkedett, de kis híján lemondtak tervükről, amikor erős rendőri jelenlétről kaptak híreket az erőmű környékéről. Stone-t küldték ki, hogy szaglásszon körbe. Amikor visszajött, azt mondta tiszta a levegő, mehet az akció. Az erőmű megszállása azonban elmaradt, mivel a következő percekben a nagy erőkkel felvonult rendőrség mindenkit begyűjtött a gyülekező 114 ember közül.

Forrás: AFP
Rohamrendőrök a londoni G20 idején

Huszonhét ember - köztük Stone - ellen emeltek vádat súlyos birtokháborításra történő összeesküvés miatt. A vádat végül egy ember esetében ejtették a hatóságok. Stone volt az, de az csak pár hónap múlva derült ki, hogy miért úszta meg. Társai ugyanis véletlenül találtak nála egy útlevelet, amelyben az általuk jól ismert Stone fényképe volt, viszont egy másik név szerepelt alatta: Mark Kennedy. Rövid időn belül kiderítették, hogy ez a Mark Kennedy valójában a Scotland Yard egyik rendőrtisztje.

Amikor tavaly októberben szembesítették vele, a férfi könnyek között ismerte el, hogy valójában beépített ügynök volt, és nem is az egyetlen. Azt állította, hogy a 2009-es letartóztatások után távozott a rendőrségtől, és hogy rettenetesen sajnálja. A beépülést "nagyon rossz" dolognak nevezte egyik környezetvédő társának és közölte, "nagyon fáj" neki az egész ügy. Azóta ismeretlen helyen, külföldön él.

"A tökéletes aktivista"

"Túl jó volt, hogy igaz legyen - a tökéletes aktivista... Legjobb haverod volt, és nem is mesterkélten... Ha most belépne, azt mondanám neki, 'Hé, Mark, hogy ityeg?', és csak pillanatokkal később gondolnék arra, hogy ó, elfelejtettem, valójában egy rendőrről van szó " - mondta a Guardiannak Alex Long, Kennedy/Stone ismerőse, a londoni Wombles anarchista kollektíva egyik tagja.

Forrás: AFP
A klímatáborok szervezésében is benne volt

A Guardian szerint a férfi 1994-től kezdve szolgált a Scotland Yard kötelékében, majd 2003-ban a National Public Order Intelligence Unithoz (nemzeti közrendvédelmi felderítő egység) vezényelték. Az első olyan rendőrök egyike volt, akiket azzal bíztak meg, hogy beépüljenek a szélsőségesnek tekintett brit szervezetekbe és információkat szolgáltassanak működésükről, akcióikról.

Bűntudat

Kennedynek hamis, Mark Stone névre szóló jogosítványt, útlevelet biztosítottak, és egy olyan fedőtörténetet, amely lehetővé tette, hogy akár hosszabb időre is eltűnhessen. E szerint hivatásos hegymászó volt, akit gyakran bíztak meg hetekig, hónapokig tartó, jól fizető külföldi munkákkal. A BBC szerint ugyanakkor hosszabb távolléteit Amerikában élő bátyjának meglátogatására fogta. A férfi valójában kettős életét élt: egy rendőr családfőt és a radikális környezetvédőt alakította tavaly őszi lebukásáig.

Január elejéig nem is adott magáról hírt. 2010 végén a 2009-es akció miatt húsz társa ügyében hoztak elmarasztaló ítéletet a nottinghami bíróság, a többség enyhe büntetést, felfüggesztett börtönt, közérdekű munkát kapott. Hat társa pere hétfőn kezdődött volna, de nem így történt. A feltehetően lelkiismeret-furdalás gyötörte beépített ügynök ugyanis jelentkezett a védelemnél, hogy szívesen tanúskodna a vádlottak mellett. Az ügyészek ezt követően ejtették a vádat.