A spanyol kormány elutasította az ETA fegyverszüneti ajánlatát

Vágólapra másolva!
A spanyol kormány kevesli az ETA baszk terrorszervezet hétfői fegyverszüneti ajánlatát, ezért elutasította a közeledést. A kormányfő-helyettes az ETA teljes leszerelését és feloszlatását akarja elérni.
Vágólapra másolva!

A spanyol kormány elutasította az ETA baszk terrorszervezet hétfői ajánlatát, ami tartós tűzszünetről szólt. Alfredo Pérez Rubalcaba miniszterelnök-helyettes arról beszélt, hogy "érezzük az enyhülést, de a közlemény nem megy elég messze" - írta az Euronews. A politikus azt mondta: "ha azt kérdezik, hogy ez az, amiben a spanyol társadalom reménykedik, akkor azt mondom: nem."

José Luis Rodríguez Zapatero miniszterelnök közölte, hogy a rendőrség folytatni fogja a hajtóvadászatot az ETA tagjai után. Leszögezte, hogy az ETA-nak meg kel szabadulnia a fegyvereitől. A szervezet politikai szárnyának, a Batasunának el kell határolódnia az ETA-tól, ha azt akarja, hogy egyáltalán esélye legyen a következő helyhatósági választáson való részvételre - tette hozzá a miniszterelnök.

Zapatero szocialista kormánya a be nem tartott kötelezettségvállalások miatt nem ad hitelt az ETA tűzszüneti javaslatainak, s egyértelműen azt követeli a szervezettől, hogy szolgáltassa be fegyvereit, mert különben szó sem lehet a baszkföldi kérdés végleges rendezését célzó tárgyalásokról. A spanyol kormányfő két hete kijelentette, hogy igazából az egyetlen nyilatkozat, amelyet az ETA részéről vár, az, amelyben a szervezet bejelenti feloszlatását. A feloszlatásról szóló igényt a kormányfő helyettese hétfőn megismételte.