Az évszázad legsötétebb óráira készülnek az özönvizet váró brisbane-iek

Árvíz, árhullám, Toowoomba, Ausztrália
Vágólapra másolva!
Három irányból zúdul cunamihoz hasonló árhullám Ausztrália harmadik legnagyobb városára, a számottevő magyar lakossággal is rendelkező, kétmilliós Brisbane-re. A hatóságok hatalmas pusztításra készülnek, a helyieket kedden hazaküldték a munkából, az osztogatott homokzsákokra órákat kell várni. Az ott élő magyarok szerint az emberek lerabolták az élelmiszerboltok polcait, és feszülten várják, mikor kell menekülni a Budapest nagyságú városból.
Vágólapra másolva!

"Homokzsákokkal barikádoztuk el a földszinten az ajtókat meg a nyílásokat, és most itthon várunk" - mondta kedden az [origo]-nak Gyebrószky Krisztián, egy, az ausztráliai Brisbane-ben élő magyar menedzser. "A városban osztott homokzsákokért rengeteget, órákat kellett sorban állni, de kivártuk, és az egész alsó szintet elbarikádoztuk. A házunk magasabban van, de van egy patak az utca mellett... Jobb félni, mint megijedni."

A harmadik legnagyobb ausztrál városban, a 2006-os népszámlálás szerint 1630 fős magyar lakossággal is rendelkező, kétmilliós Brisbane-ben kedden megállt az élet, miután elkerülhetetlenné vált, hogy a városra napokon belül pusztító árvíz zúduljon - mondták az [origo]-nak nyilatkozó, ott élő magyarok. Az embereket kedden délben hazaküldték a munkahelyükről, mert nem lehet tudni, hogy a közelgő árhullám a város mely részeit és mely útjait önti el, így a közlekedés is bizonytalanná vált. A Brisbane Times napilap szerint a várost olyan árvíz fenyegeti, amelyre 1893 óta nem volt példa.

"A barátainktól tudjuk, hogy a várost átszelő folyó környékén embereket telepítettek ki, és a belvárosban az ár miatt holnap lekapcsolják az áramot is" - mondta Gyebrószky Krisztián. Szerdán tudomása szerint már az egész belváros zárva lesz, nem lehet dolgozni menni, mert a területet a hatóságok próbálják védeni: a mélygarázsokból már szedik ki az autókat, a tévék és a rádiók pedig csak arról beszélnek, hogy hogyan készüljön fel a lakosság a természeti csapásra.

"Úgy ömlik az eső, hogy az ember nem kap levegőt"

Az északkelet-ausztráliai Queensland államban már november vége óta pusztítanak hatalmas áradások, amelyek óriási területeket és több tucat kisebb várost borítottak el. A pusztító árvizeket az özönvízszerű esőzés okozza: "Hetek óta szakad az eső, néha úgy ömlik, hogy az ember nem kap levegőt, és nem lát másfél méternél tovább" - mondta az [origo]-nak Bagi Marietta, aki szintén Brisbane-ben lakik a férjével. Szerinte a felázott talaj már nem képes elnyelni a vizet, ezért egy-egy 10 perces zápor után térdig lehet járni a vízben: "úgy hömpölyög, mintha márványpadlóra hullott volna" (a december vége óta pusztító ausztrál árvizekről itt olvashat).

Az ausztrál nagyvárost azonban nem ez a hetek óta pusztító árvíz fenyegeti: "Azok az árvizek lassan jöttek, fel lehetett rájuk készülni, most viszont Brisbane fölött egy villámgyors árhullám is megindult, amely fél óra alatt katasztrófaállapotot idézett elő Toowoombánál" - mondta az asszony. Az ausztrál sajtó jelentései szerint a Brisbane-től 100 kilométerre nyugatra található, a tengerszint felett 600 méterre fekvő városra hétfőn csapott le percek alatt egy felhőszakadás után kialakult villámgyors áradás. A víz két méter magas szökőárként zúdult a városra, ahol házakat, autókat és fákat sodort magával: ez a hatalmas víztömeg tart most a kétmilliós Brisbane felé.

A várost veszélyezteti közben a közeli gigantikus víztározó is, amelynek falai nehezen bírják a nyomást, átszakadhatnak, mert a tározó a hetek óta tartó esőzések miatt túlduzzadt. A Wivenhoe tó gátja, amely aszály idején Brisbane vízellátását biztosítja, most optimális kapacitásának 190 százalékát tartja vissza, miközben a vízszint növekszik - írja a Brisbane Times. A hatóságok a gát összes zsilipjét megnyitották, és kénytelenek a kritikus helyzetben a tározó vizét is Brisbane-re zúdítani, így tovább növelve az árvizet: a tározóban ennek ellenére tovább nő a vízszint. Ha eléri a 225 százalékot, átbukik a gát fölött is - olvasható a lapban.

Forrás: AFP
Ez az árhullám érkezik Brisbane-be (a képre kattintva galéria nyílik)

Brisbane-ben a hatóságok csütörtökre várják az ár tetőzését, amikor ráadásul a gátból ömlő víz és a hegyekből érkező árhullám mellett a tenger is a város ellen dolgozik majd. Bagi Marietta szerint a napokban hatalmas, az átlagosnál jóval nagyobb dagályra számítanak, amely az óceán felől is visszanyomja a vizet a Brisbane folyóba és így a városba. Egy másik brisbane-i magyar, a 65 éves Balogh Sándor szerint a Brisbane folyó mellékfolyóiban már kedden visszafele folyt a víz, szétterítve az árhullámot az alacsonyabb területeken.

"Ha jön az önkéntes, akkor menni kell"

Bagi Marietta szerint az ár már kedd este több kerületet elöntött Brisbane-ben, amelyek valóságos szigetekké váltak, teljesen el voltak zárva a város több részétől. Innen hajókkal telepítették ki az embereket, miközben a hatóságok közölték, hogy a 300-ból mintegy 80 kerületet fog érinteni az árvíz - mondta. Bár az asszony otthona biztonságos, magas helyen fekszik, ő is aggódik a víz miatt: "Azon jár az agyam, hogy mit kapnék össze, ha szólnának, hogy csak egy órám van a menekülésre" - mondta. Szerinte a tévéken folyamatosan tájékoztatják a lakosságot arról, hogy mire kell felkészülni: "Ha jön az önkéntes, és azt mondja, hogy tessék kiköltözni, akkor menni kell."

Az asszony szerint az ausztrálok nagyon pesszimistán várják a csapást. "Minden azt harsogja, hogy a legrosszabbra kell számítani" - mondta. A pánik egyik jele, hogy a boltok polcait teljesen lerabolták a katasztrófára készleteket gyűjtő lakosok, az alapvető élelmiszerekből szinte semmi nem maradt az üzletekben. "Zöldség, krumpli, kenyér, semmi nem maradt" - erősítette meg Gyebrószky Krisztián is.

Forrás: Johnatan Koch
Kiürült polcok egy élelmiszerboltban

Komoly ellátási problémák azonban egyelőre nincsenek a városban. Bár a helyi lapok szerint hamarosan közel 100 ezer ember maradhat áram nélkül, kedd este ennek még nem érezték jelét. Volt vízszolgáltatás, és működtek a telefonok is, bár a mobilhálózat kedd délben nagyon leterhelődött. "Amikor délben mindenkit hazaküldtek a munkából, mindenki egymást kezdte hívni, ezért a hatóságok később felkérték a lakosságot, hogy csak akkor telefonáljanak, ha muszáj, nehogy a fontos vészhívások maradjanak ki a legnehezebb időben" - mondta Bagi Marietta.

"El sem tudjuk képzelni, mi marad a városból"

Gyebrószky Krisztián szerint Brisbane-ben kisebb pánikot okozott, hogy minden híradás a közelgő árról szól, de a hatóságok nagyon olajozottan készülnek a védekezésre. "Sok helyen már felállították a menekülttáborokat, a rendőrség még a Facebook közösségi oldalon is folyamatos tájékoztatást ad, és a szomszédok is szervezkednek, segítik egymást" - mondta. A férfi szerint a város lakosai tudják, mivel állnak szemben, és fel vannak készülve: "összefogó hangulat van a városban".

Balogh Sándor mégis a hatóságokat és a vezetőket hibáztatja a kialakult helyzetért, szerinte ugyanis a vízügyi hatóságok kapitális hibája miatt zúdul a Wivenhoe víztározó vize a városra a kritikus pillanatban. "Azt a gátat azért építették, hogy az ilyen esőt felfogja, és megvédje tőle a várost" - mondta. A férfi azt mondta, a szabályok szerint a tározót maximum 60 százalékos kapacitáson kellett volna tartani, hogy egy érkező árhullámot el tudjon nyelni. A férfi szerint azonban az elmúlt évek szárazsága miatt a tározó majdnem kiürült, ami vízhiányt, vízkorlátozást hozott a városra. Amikor újra csapadékosabb lett az időjárás, a tározót a biztonságos 60 százalék helyett teljesen feltöltötték, hogy a vízhiány ne ismétlődjön meg: emitt viszont most, az özönvíz idején nincs hely, ahova a lezúduló vizet engednék. "Ha pedig átszakad az a gát, el sem tudjuk képzelni, mi marad a városból" - mondta.


"A legsötétebb óra"

Anna Bligh, Queensland kormányzója kedden közölte, hogy a Brisbane folyó mentén azonnali kitelepítéseket kezdtek, és az államban már mintegy 15 000 háztartásban kapcsolták ki az áramot. A katasztrófának a kormányzó szerint már 10 áldozata van, közülük többen kisgyerekek; az áldozatok száma azonban a politikus szerint emelkedhet, mert közel 80 embert tartanak számon eltűntként.

A kormányzó kedd este a Brisbane Times szerint "ijesztőnek" nevezte a helyzetet, és azt mondta, hogy Brisbane-ben akár 9000 épületet rongálhat meg súlyosan a víz, és további 30 000 épületet érinthet a pusztítás. "Az áradás a semmiből tört ránk" - mondta, hozzátéve, hogy ami történik, az "a természet teljes megőrülése". A kormányzó szerint a november vége óta tartó árvizek "legsötétebb óráit" élik a Brisbane folyó mentén. Cambell Newman polgármester közben bejelentette, hogy a szerda rossz, a csütörtök pusztító lesz a város lakosai számára. A meteorológusok pedig újabb hatalmas esőket jeleztek a térségben.