Kína elismerte, hogy lopakodó gépeket tesztelt

Vágólapra másolva!
A kínai elnök elismerte az amerikai védelmi miniszternek, hogy tesztelték az első kínai J-20-as lopakodó repülőgépeiket. Robert Gates miniszter éppen Kínában járt tárgyalókörúton.
Vágólapra másolva!

Kína tesztelte az első J-20-as lopakodó gépeit - ismerte el Hu Csin-tao kínai elnök Robert Gates amerikai védelmi miniszternek. A gépek 15 perces útjáról több kép is megjelent kínai honlapokon, s a BBC szerint ezután ismerte el a gépek létezését az elnök.

Teljesen felszerelt és működőképes lopakodókat csak az Egyesült Államok birtokolt eddig, bár azt tudni lehetett, hogy Kína és Oroszország dolgozik a lopakodóik prototípusain. A BBC szerint Gates azért is érkezett Kínába, mert az Egyesült Államok aggódik a kínai hadsereg fejlesztésének tempója miatt.

A Reutersnek nyilatkozva Gates azt mondta, hogy beszélt Hu elnökkel és egyenesen rákérdezett, mire a kínai fél azt mondta, hogy annak semmi köze az amerikai kolléga érkezéséhez. "Itt befejeztük a témát" - zárta Gates.

Kína szerint 2017 és 2019 között állhatnak hadrendbe a gépek. A lopakodókat lefényképezték és kínai oldalakra tették a képeket, valamint egy videót is feltöltöttek róla.