Isten gyűlöletét hirdető szekta zavarná meg az arizonai áldozatok temetését

Vágólapra másolva!
Hírhedt felekezet készül tüntetni a szombati arizonai lövöldözés áldozatainak temetésén. A lövöldözőt dicsőítő, homofóbnak és gyűlöletkeltőnek tartott Westboro Baptist Church tagjait soron kívül elfogadott törvénnyel igyekszik távol tartani az amerikai tagállam a szertartástól, de a helyiek is szervezkednek ellenük.
Vágólapra másolva!

Soron kívül elfogadott törvénnyel igyekeznek megakadályozni Arizonában egy szélsőséges szektát abban, hogy tüntessen a múlt szombati lövöldözés egyik áldozatának, a kilencéves Christine Taylor Greennek a temetésén. A szélsőséges nézeteiről ismert Westboro Baptist Church (WBC, Westboro baptista egyház) elismerően nyilatkozott Jared Lee Loughnerről, a szombati arizonai lövöldözés elkövetőjéről, aki hat embert lőtt agyon és 14-et sebesített meg egy demokrata képviselő politikai gyűlésén.

"Hála néked, uram a lövöldözőért, hős harcosodért itt Tucsonban - a Westboro Baptist Church tüntetést szervez majd (az áldozatok) temetésén" - jelentette ki Fred Phleps egyházalapító egy internetre feltöltött videofelvételen.

A Kansasban honos egyház elsősorban homoszexuálisokkal szembeni fellépéséről hírhedt, előszeretettel jelenik meg például AIDS-betegek temetésén azt hirdetve, hogy haláluk isteni büntetés azért, mert a társadalom elfogadja a melegeket. Ezenkívül gyakran zavarják meg Irakban elhunyt katonák temetéseit is az iraki háború elleni tiltakozásként, és előfordult, hogy hírességek temetésén is megjelentek, csak a hírverés miatt.

A társaság korábban Michael Jackson We are the World című dalát God Hates the World címmel dolgozta fel. Amikor tavaly Oklahomában egy katonatemetésen tüntettek, valakik kiszúrták mikrobuszuk kerekeit, és egyetlen autómentő sem akart segíteni rajtuk, kijelentették, hogy Isten "gyűlöli Oklahomát" és gyerekek halálával bünteti majd az államot, majd közölték, gyerektemetéseken fognak tiltakozni.

Az újonnan elfogadott arizonai jogszabály értelmében az egyház tagjai - többnyire az egyházalapító Phelps és tágabb családja, összesen körülbelül 71 fő - nem mehetnek 100 méternél közelebb a szertartás helyszínéhez. A helyiek maguk is szervezkednek, hogy távol tartsák a gyűlöletkeltőnek tekintett felekezetet: negyven önkéntes 3 méter magas szárnyakkal a hátán áll majd sorfalat köztük és a búcsúzók között, és helyi motorosok is azt tervezik, hogy körbeveszik a bajkeverőket.