Zsíros állásokat kapnak az orosz olajiparban Anna Chapman kémtársai

Vágólapra másolva!
Egymás után kapnak befolyásos tanácsadói állást az orosz állami cégeknél azok a korábbi kémek, akik Amerikában buktak le tavaly nyáron - írja a Kommerszant. A lap szerint a szépségével előbb modellkedésbe, majd politikai karrierbe kezdő Anna Chapman két társa is elnöki vagy igazgatói tanácsadó lett, és külföldi gazdasági kapcsolatokon, határokon átnyúló olajprojekteken dolgozik majd. Az egyik kémmel hírbe hozott cég ugyanakkor szerdán tagadta, hogy állást adott volna az ügynöknek.
Vágólapra másolva!

Az Amerikában tavaly leleplezett orosz kémcsapat újabb tagja kapott magas beosztású munkát egy orosz állami cégnél - írja a Kommerszant című befolyásos orosz napilap. A különleges szépsége miatt hírességgé váló Anna Chapman kémtársa, Natalia Pereverzeva az orosz olajvezetékeket működtető vállalat, a Transznyeft elnökének külgazdasági kapcsolatokért felelős tanácsadója lett a lap szerint.

Az újság meg nem nevezett, a Transznyefthez közeli forrásból úgy értesült, hogy a kémnő december óta dolgozik a magas beosztásban. Az értesüléseket szerdán tagadta a Transznyeft szóvivője: Igor Gyomin a Ria Novosztyi hírügynökség szerint közölte, hogy "ilyen vezeték- és keresztnevű tanácsadó nincs a cégnél". A Kommerszant szerint ugyanakkor a cég saját elhatározásból hívta meg tanácsadónak Pereverzevát, munkája érdekében nem is volt szükség az orosz kormány közbenjárására.

A lap informátora azt nem tudta megmondani, hogy miért esett a cég választása éppen Pereverzevára, az asszony ugyanis Amerikában hivatalosan "háziasszonyként" dolgozott. Egy másik névtelen forrás szerint azonban a nő jól képzett profi, akinek állítólag még katonai kitüntetései is vannak, és így jóljön a cégnél.

Ha igaz Pereverzeva kinevezésének híre, akkor ő már a második lebukott kém, aki ilyen munkát kap: az Amerikában korábban Donald Heatfield álnéven kémkedő Andrej Bezrukov még októberben kapott szintén zsíros állást az orosz olajiparban. Őt a Rosznyeft olajipari óriás igazgatója kérte fel tanácsadónak a cég nemzetközi projektjeihez. Bár a férfinak évtizedes üzleti tapasztalata van, a Pereverzeváéhoz hasonló tisztséget a Kommerszant szerint az ex-kém "felsőbb utasításra" kapta: a Rosznyeftnél ráadásul jelenleg szervezeti átalakítások vannak, aminek a végén Bezrukov egy "nemzetközi részleg" vezetői székében találhatja magát - írja a lap.

A kémek feltűnése az olajcégeknél egyáltalán nem meglepő - mondta a Kommerszantnak egy tisztviselő, aki Igor Szecsin miniszterelnök-helyettes kabinetjében dolgozik, és korábban nemzetbiztonsági ügyekkel is foglalkozott. Szerinte az ex-kémek megérdemlik a posztokat, mert korábban "jól végezték a munkájukat, és büszkék lehetnek magukra". A tisztviselő szerint nem zárható ki, hogy hamarosan a kémbotrány több másik szereplője is állami cégeknél tűnik fel. Egy másik, a Kommerszant álatal idézett szakértő szerint az is a kémek mellett szól, hogy az Amerikában töltött éveik során tapasztalatot szereztek a nemzetközi üzletkötésben, nagyon jól megtanultak angolul, és kiépítettek "bizonyos kapcsolatrendszert".

"Boldog és fényes élet"

A Transznyefthez felvett Pereverzeva 2003 óta élt Patricia Mills álnéven az Egyesült Államokban férjével, Mihael Kutszikkal, aki szintén kém volt. Férje telekommunikációs cégeknél dolgozott, majd autókereskedő lett, míg az asszony a közös gyermeküket nevelte seattle-i otthonukban. A pár az amerikai hatóságok szerint 2004-től aktívan kémkedett Oroszország számára, és többek között kódolt rádióüzeneteket fogadott külföldről. A két kémet és 9 társukat nyáron, egy hatalmas sajtóvisszhangot kiváltó akció során fülelték le: a Kommerszant szerint Pereverzeváék voltak az elsők a kémcsapatból, akik bevallották valódi nevüket, és hogy Oroszországból jöttek.

A kémeket végül a bécsi reptéren, egy a hidegháborús időket idéző kémcsere keretében adták ki Oroszországnak, a lebukás után pedig orosz vezetők megerősítették, hogy kémeiket egy áruló adta az amerikaiak kezére (a feltételezett árulóról itt olvashat). A titkosszolgálati blamázs miatt valóságos háború indult meg a KGB felbomlása után létrejött két nagy orosz kémszervezet, a külföldi hírszerzés és a belföldi állambiztonsági szervezet között (erről itt talál részleteket).

Az Oroszországba visszatért kémcsapatot tavaly Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök és Dmitrij Medvegyev államfő is fogadta: előbbi "boldog és fényes életet" ígért nekik, utóbbi pedig különböző állami érdemrendekkel tüntette ki őket. A csapatból elsőként a fiatal Anna Chapman csinált karriert, aki előbb erotikus jellegű fotósorozatokhoz állt modellt férfimagazinoknak, majd kém-imidzsét meglovagolva videón is tangában és pisztollyal pózolt egy lapnak. Chapman ezután egy moszkvai bank képviselője lett, majd december végén politikai karrierbe kezdett: Putyin kormányzó pártjának ifjúsági szervezete, az Ifjú Gárda a vezetőség tagjává választotta. Szerdán pedig egy orosz tévé bejelentette, hogy az egykori kém saját műsort kap, "A világ titkai Anna Chapmannel" címmel.