Már csaknem 400 halálos áldozata van a brazíliai sárlavinának

Vágólapra másolva!
Földcsuszamlásokat és sárlavinákat indítottak el a heves esőzések Rio de Janeiro környékén. A természeti katasztrófának a legfrissebb adatok szerint csaknem 400 halottja van. A mentést nehezítik a járhatatlanná vált utak. Tízezrek maradtak energiaellátás nélkül.
Vágólapra másolva!

Katasztrófahelyzetet okoz több brazíliai városban is a heves esőzés. A BBC tudósítása szerint a Rio de Janeiro és Sao Paulo környéki sárlavináknak már csaknem 400 halottjuk van. Az áldozatok száma várhatóan tovább fog növekedni, ha a mentőalakulatok elérik a távolabb eső területeket és ott is fel tudják mérni a károkat.

A mentés nehezíti, hogy sok út járhatatlanná vált. A hatóságok a katonaság segítségét kérték. Két katonai helikopter vesz részt a mentésben, a haditengerészet pedig egy tábori kórházat küldött a helyszínre.

Teresopolis városában a megáradt folyó épületeket öntött el, a térségben a földcsuszamlások házakat sodortak el, egy nap alatt több eső esett, mint máskor egész januárban. Teresopolist a polgármester természeti katasztrófa sújtotta övezetnek nyilvánította, újabb mentőegységeket vezényeltek a térségbe. A városra zúduló sárözönben 168 ember halt meg, ezer embert kimenekítettek, a helyi iskolákban alakítottak ki menedékközpontot.

A közeli Petropolisban 39 ember halálát okozta az ítéletidő. A heves viharok miatt a régióban 75 ezer ember maradt energiaellátás nélkül, sok helyen a vízszolgáltatás is akadozik. A meteorológusok további heves esőzést jósolnak.