Vágólapra másolva!
Jogi vereséget szenvedett Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök, miután az alkotmánybíróság több ponton alkotmánysértőnek minősítette azt a törvényt, amely elrendelte a kormánytagok ellen zajló bírósági perek felfüggesztését. Berlusconi ellen három per is indult korábban többek között vesztegetés és csalás vádjával.
Vágólapra másolva!

Az olasz alkotmánybíróság csütörtökön döntött arról a tavaly elfogadott törvényről, amely mentességet adott a kormány tagjainak az ellenük folyó perek alól - jelentette a BBC. A testület szerint a jogszabály több pontja is sérti az alkotmányt, és kimondták, hogy az egyes bírók szabadon dönthetnek akár olyan perek folytatásáról is, amelyekben egy hivatalban lévő miniszterelnök a vádlott.

A törvényt heves ellenzéki tiltakozás mellett fogadták el tavaly márciusban. A jogszabály személyesen érinti Silvio Berlusconi kormányfőt is, aki ellen három tárgyalás is folyamatban volt, a törvény hatályba lépése után azonban ezeket felfüggesztették.

Az alkotmánybíróság ugyanakkor nem mondta ki az egész törvény alkotmányellenességét, így a leállított perek nem indulnak újra automatikusan. A folytatáshoz szükség van a pereket vivő bírák döntésére.

A milliárdos üzletember Berlusconit vesztegetéssel és csalással is vádolják. A jobboldali kormányfő már régóta azt hangoztatja, hogy baloldali ügyészek állnak az ellene indított eljárások mögött. Berlusconi szerdán Berlinben az alkotmánybírósági eljárást nevetségesnek nevezte.