Újságírókat kényszerítettek vetkőzésre az izraeli kormányfő testőrei

Vágólapra másolva!
Vetkőzésre kényszerített újságírókat Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök biztonsági szolgálata az éves nemzetközi sajtótájékoztató előtti ellenőrzés során. Egy terhes újságírót melltartója levételére akartak kötelezni, de a Wall Street Journal munkatársa is csak úgy jutott be, hogy alsóneműre vetkőzött.
Vágólapra másolva!

Az izraeli miniszterelnök biztonsági szolgálata arra kényszerített külföldi tudósítókat, hogy vetkőzzenek le, mielőtt átengedik őket az ellenőrzésen - közölték az érintett újságírók, és szemtanúk. Benjámin Netanjahu kedd este tartotta szokásos éves nemzetközi sajtótájékoztatóját Jeruzsálem egyik nagy szállodájában. A több tucat meghívott újságíró közül a biztonsági ügynökök egyesekkel megalázó módon viselkedtek, olykor meg is motoztak.

Szemtanúk elmondása szerint a katari székhelyű al-Dzsazíra hírtelevízió egyik riporterével, egy 31 éves izraeli nővel le akarták vetetni a melltartóját. A nő négy hónapos terhes, ezért azt kérte, hogy ne használják nála a fémdetektort. Ezt követően a biztonsági ügynökök felszólították, hogy vetkőzzön, ám az újságírónő visszautasította, hogy levegye a melltartóját. Egyes tudósítók inkább be sem mentek, de nem engedték meg a motozást. A The Wall Street Journal irodavezetőjének, másokhoz hasonlóan, le kellett vetnie az alsóneműjét.

Az AFP izraeli fotóriporterét, aki 25 éve dolgozik izraeli hivatalos eseményeken, szintén alaposabban ellenőrizni akarták, szerint azért,mert egy arab kollégájával beszélgetett a bejutásra váva. Menahem Kahana állítja, hogy ezután egy várakoztatták, majd egy külön szobába vitték, ahol az őr le akarta vele vetetni a nadrágját arra hivatkozva, hogy a zipzárnál megszólalt a fémdetektor. A fotóriporter erre közölte az őrrel, hogy akkor inkább hazamegy, mire először megfenyegették, hogy rendőrt hívnak, és csak később engedték el.

Az Izraelben akkreditált külföldi újságírók szövetsége (FPA) élesen tiltakozott a miniszterelnöki hivatalnál. "Tisztában vagyunk a biztonsági követelményekkel, de teljességgel elfogadhatatlan, hogy meghívnak embereket egy ötcsillagos szállodában tartandó fogadásra, aztán arra kényszerítik őket, hogy a bejáratnál vetkőzzenek le" - közölte az FPA, amely biztosítékokat követelt arra nézve, hogy a jövőben nem fordul elő ilyen eset.

A miniszterelnök védelméért felelős izraeli belbiztonsági szolgálat egyik szóvivője azt állította, hogy csak az al-Dzsazíra munkatársnőjével volt probléma, a meghívottak közül szerintük csak ő utasította el a szokásos biztonsági ellenőrzést.

Az izraeli miniszterelnökök biztonságát szolgáló intézkedéseket még tovább szigorították, miután 1995-ben egy szélsőséges jobboldali zsidó meggyilkolta Jichák Rabin akkori kormányfőt. A hivatalos eseményekről tudósító összes újságírót, még a legismertebbeket is, minden alkalommal ellenőrzik.