Dzurinda: Szlovákia nem áll be a magyar belpolitikát bírálók sorába

Vágólapra másolva!
A szlovák külügyminiszter szerint országa évek óta jó gazdasági eredményeket mutat fel, ezért az uniós csatlakozás után is megvan az önbizalma, ezért nem tartja szükségesnek, hogy Szlovákia a magyar belpolitikát bíráló államok első sorában legyen. Mikulás Dzurinda egy interjúban beszélt a brüsszeli kultúrtörténeti szőnyeg ügyéről is. 
Vágólapra másolva!

Szlovákiának az Európai Unióba való belépés után is megvan az önbizalma a szlovák külügyminiszter szerint. Mikulás Dzurinda a pozsonyi közszolgálati TASR hírügynökségnek adott interjújában közölte, nem tartja szükségesnek, hogy Szlovákia a magyar belpolitikát bíráló államok között legyen.

"Az intézkedések, amelyeket a Magyar Köztársaság gazdasági téren elfogadott, néhány beruházó külön megadóztatása, de a médiatörvény is, amely megzavarta a demokratákat, lehetővé tenné számunkra, hogy dobot vegyünk, és erőteljes dobolásba kezdjünk, vagy egy nagy harsonát vegyünk, és azt fújjuk" - jelentette ki. Dzurinda szerint azonban sokkal jobb, ha az ügyben olyan országok nyilatkoznak meg, melyek nem szomszédosak az érintettel, és világosan beszélnek. "Mi is elmondtuk a véleményünket, de természetesen megfelelő módon" - fejtette ki a politikus, és hozzátette: fontosnak tartja a bizalmi kapcsolatok kiépítését Szlovákia és Magyarország között.

A szlovák külügyminisztérium szóvivője pénteken a brüsszeli kultúrtörténeti szőnyeg ügyében azt mondta, hogy a régi Magyarország térképe a történelemkönyvekbe való, s nem az Európai Unió Tanácsának brüsszeli épületébe. "A történelmi Magyarország térképe egyszerűen nem való abba az épületbe, ahol elsősorban az Európai Unió jövőjéről döntenek" - jelentette ki Lubos Schwarzbacher.

Dzurinda szerint ez a kritika elegendő volt. A szlovák külügyminiszter azt állította, hogy Szlovákia Magyarországgal fenntartott kapcsolatában elsősorban a pozitív kezdeményezések fejlesztésére helyezi a hangsúlyt. "Egész sor futó projektünk van. Minél több ilyen projekt lesz, annál több lesz a realizmus Budapest politikájában is" - mondta Mikulás Dzurinda.