A nagy-magyarországos szőnyeg miatt panaszkodtak EP-képviselők a BBC-nek

EU-elnökség dekorációja, 1848-as forradalom térképe, Nagy-Magyarország
Vágólapra másolva!
Több európai parlamenti képviselő is nyilatkozott a BBC-nek az Európai Tanácsban elhelyezett nagy-magyarországos szőnyegről, akik a BBC szerint nacionalista nosztalgiával vádolják a magyar kormányt. A világsajtóban több hír is megjelent Gábor Zsazsa amputációjáról, de az Új Széchényi-tervről is beszámoltak Kínában.
Vágólapra másolva!

Az Európai Tanács átriumában az EU-elnökség alkalmából elhelyezett szőnyegről jelent meg cikk a BBC honlapján. "A szőnyegen szereplő történelmi áttekintés részeként egy 1848-as térkép is szerepel Nagy-Magyarországról" - írja a BBC, amely szerint a térkép miatt többen is nacionalista nosztalgiával vádolják Budapestet.

A BBC idézi Ulrika Lunacek osztrák EP-képviselőt, aki szerint a térkép Orbán Viktor miniszterelnök szándékait tükrözi, mely szerint Orbán felülbírálná a trianoni békeszerződést, amely értelmében az ország területeinek kétharmadát csatolták el 1920-ban. "Ez teljes félreértése az EU előtt álló kihívásoknak" - jelentette ki. "A Nagy-Magyarországnak tulajdonított fontosság nem a leginspiráltabb szimbóluma a magyar EU-elnökségnek" - mondta a BBC-nek egy másik képviselő, a román Ioan Mircea Pascu.

Az elmúlt 24 órában a magyarokkal kapcsolatban megjelent hírek közül Gábor Zsazsa lábamputációjáról számolt be a legtöbb honlap, Kanadától Franciaországon keresztül Új-Zélandig jelentek meg hírek a szomorú eseményről.

A napi politikai eseményeket továbbra is aktívan figyeli a világsajtó, az Új Széchényi-terv pénteki bejelentéséről a kínai Xinhua hírügynökség részletesen beszámol, a médiatörvény elleni tüntetésről pedig a Reuters afrikai oldala is hírt adott.