Az elszakadásra szavazott a dél-szudániak többsége

Vágólapra másolva!
Az első adatok szerint Dél-Szudán függetlenné válására szavazott a többség. Az elszakadásról tartott népszavazás voksait még összesítik, de az már biztos, hogy 80 százalékot meghaladta a részvétel az egyhetes referendumon.
Vágólapra másolva!

A Dél-Szudán elszakadását pártolók nagy arányú győzelme várható a népszavazás eredményének első adatai szerint. A függetlenné válásról szóló, egy hétig tartó referendumon 80 százalékot meghaladta a részvétel, a voksokat most is összesítik. A január 9-én kezdődött referendum szombaton ért véget.

A déli főváros, Juba tíz helyszínéről származó első adatok szerint 95 százalékos volt a részvétel, és az eddigi összesítés szerint 96 százalék a függetlenségre, 3 százalék az ország egyben maradására szavazott, a voksok egy százaléka érvénytelen volt. A feldolgozott adat ugyan csak töredéke a leadott 3,2 millió szavazatnak, de csaknem minden megfigyelő biztosra veszi az animista keresztények lakta déli terület elszakadását a muzulmán északitól. A végeredményt várhatóan február 14-én hirdetik ki, ám csak abban az esetben, ha Kartúm nem forduljon a választási bizottsághoz jogi panasszal .

A voksolás január 9-i kezdetekor elsőnek Salva Kiir dél-szudáni vezető adta le a voksát, rögtön az óurnák kinyitása után a terület központi városában, Dzsubában, aki a szavazás után nyilatkozva a dél-szudániak által nagyon várt, történelmi jelentőségű eseménynek nevezte a szavazást. Jelen volt az eseményen George Clooney amerikai színész is, aki a dél-szudáni függetlenség támogatója, és John Kerry amerikai szenátor is. Sok szavazó a számára kijelölt szavazóhely környékén, a szabad ég alatt aludt az éjszaka, és már hajnalban sorba állt a szavazáshoz.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár az egyhetes voksolás lezárulta után, vasárnap dicsérte a szavazók "bölcsességét, türelmét és békés eltökéltségét, ami a szavazást egész héten jellemezte". Az északi kormányzó párt még a szavazás befejezése előtt közölte, hogy kész elismerni a déli országrész függetlenné válását. A határvonal helyét, az állampolgárság kérdését, az olajkincs jogainak megosztását és (az olajban gazdag) Abjei régió hovatartozását még további tárgyalásokon vitatják majd meg.

A szudáni főváros, Kartúm sajtója már kész tényként kezeli a Dél leválását. "Az elszakadás elkerülhetetlen" - írta az al-Intibaha című kormánypárti napilap, az ország egyik legbefolyásosabb újsága, amely ugyanakkor bírálta a népszavazás mögött rejlő állítólagos "külföldi beavatkozást".

A függetlenségi népszavazást egy 2005-ös békeszerződés írta elő, amely véget vetett az Észak és Dél közötti, 21 évig zajló és kétmillió ember életét követelő polgárháborúnak. Ha a mostani folyamat zavartalanul végbemegy, Dél-Szudán július 9-től válhat önállóvá (ezt az időpontot rögzítették a békeszerződésben), ezzel Dél-Szudán lesz a Föld legújabb országa.

Szudán az egyik leggyorsabban fejlődő ország a világon, és Afrika harmadik legnagyobb olajtermelője lett az elmúlt évtizedben.

Dél-Szudán esetleges függetlenné válása éppen a kőolajvagyon miatt súlyos probléma. A szudáni olajkincs ugyanis nem az arabok lakta északi részen, hanem a Franciaország méretű, jórészt feketék által lakott, jelentősen elmaradottabb déli országrészben található. Eddig a két országrész egyenlően osztozott a bevételeken, amelyek a központi költségvetés körülbelül a 60 százalékát (a dél-szudániénak 98 százalékát) tették ki.

A szudáni választásról és annak tétjéről szóló részletes összeállításunkat itt olvashatja el.