Egy videofelvétel kérdőjelezi meg a Morales-ellenes összeesküvést

Vágólapra másolva!
Egy olyan ismeretlen eredetű videofelvétel köröz a bolíviai médiában, amelyen a sokáig koronatanúként megnevezett Ignacio Villa Vargas pénzt vesz át egy közvetítőtől, egyesek szerint a hírszerzés volt tisztjétől. A tanú később azt állította, hogy kínzással csikartak ki belőle terhelő vallomást. Az úgynevezett Rózsa-ügy miatt a magyar állampolgárságú Tóásó Elődöt jelenleg egy bolíviai börtönben tartják fogva, terrorizmussal és fegyveres lázadással vádolják.
Vágólapra másolva!

Bolíviában egy nemrégiben forgalomba került videofelvétel tovább erősíti azokat a kételyeket, hogy a dél-amerikai országban 2009 tavaszán Evo Morales elnök életére törő bűnhálózatot számoltak volna fel.

A Cadena A nevű magántelevízió legutóbb pénteken mutatta be a felvételt, amelyen a vád által sokáig koronatanúként megnevezett Ignacio Villa Vargas több mint harmincezer dollárt vesz át egy ismeretlen közvetítőtől cserébe azért, hogy végleg eltűnjön Bolíviából. A tanú később ugyanis azt állította, hogy kínzással csikartak ki belőle a vádlottakra nézve terhelő vallomást.

A WikiLeaks hírportál decemberben nyilvánosságra hozott egy titkosított amerikai diplomáciai táviratot, amely szerint az Egyesült Államok La Paz-i nagykövetsége olyan információt kapott egy szavahihető helyi forrástól, hogy az úgynevezett Rózsa-ügyet a bolíviai kormánykörökben kreálták, vagyis a zsoldosokat maga a bolíviai titkosszolgálat szerződtette. A cél az volt, hogy csapdát állítsanak a szeparatista csoportoknak, és utána politikailag megsemmisítsék a kormánnyal szembenálló helyi vezetőket.

A most előkerült videó származása ismeretlen. Az egykori koronatanú egyértelműen felismerhető rajta, az őt megvesztegető hang gazdájaként több bolíviai média a hírszerzés egyik volt tisztjét véli felismerni.

A terrorizmussal gyanúsított csoportot 2009. április 16-án kommandós akcióval számolták fel. A Santa Cruz-i Las Americas szállodában agyonlőtték a vezetőjüknek tartott, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. A magyar és román állampolgárságú Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot őrizetbe vették.

A bolíviai ügyészség decemberben terjesztette elő a Rózsa-ügyben terrorista összeesküvéssel megvádolt személyek listáját. A 39 vádlott egyike Tóásó Előd is.

A hivatalos bolíviai álláspont azóta is az, hogy a csoport tagjait a Bolívia keleti, olajban gazdag térségében tevékeny, konzervatív ellenzéki erők bérelték fel, hogy megöljék Morales elnököt, több más vezetővel együtt.