Másfél tonna arannyal menekült állítólag a tunéziai elnök felesége

Vágólapra másolva!
A tunéziai központi bank aranyával megpakolva repült el Dubajba a múlt héten Zin el-Abidin ben Ali tunéziai elnök felesége a tüntetések elől menekülve. A bank tagadja, hogy bármit is odaadtak volna a nőnek. Eközben három miniszter is kilépett a hétfőn este megalakult tunéziai egységkormányból.
Vágólapra másolva!

Másfél tonna aranyat pakoltatott fel Dubajba tartó repülőgépére Leila Trabelszi, Zin el-Abidin ben Ali tunéziai elnök felesége a múlt héten, amikor az országot elborító zavargások elől Dubajba menekült a családjával - írta hétfőn a francia Le Monde. A lap titkosszolgálati beszámolók alapján jelentette, hogy Trabelszi még az előző hónapban - amikor a tüntetések kezdtek megerősödni - látogatott el a bankba, és utasította annak vezetőjét, hogy adjon át neki másfél tonnányi aranyat - körülbelül 12,5 milliárd forint értékben. A bank vezetője állítólag vonakodott odaadni az aranyat, de amikor az elnök felhívta, engedett. A tunéziai központi bank tagadja, hogy ilyen eset történt volna.

A brit Daily Mail egy vezető tunéziai közgazdászra hivatkozva írta, hogy az elnökhöz hű milícia tagjai még több aranyat is megpróbáltak elemelni. Az elűzött elnök egykor fodrászként dolgozó feleségének klánját - amelyet gyakran csak maffiaként emlegetnek - sokan tartják az országot elborító korrupció szimbólumának. A dühös tüntetők az elmúlt napokban Leila Trabelszi több villáját is feldúlták és kifosztották. Imed Trabelszit, a család leghírhedtebb tagját, La Goulette korábbi polgármesterét az al-Dzsazíra szerint a hétvégén meg is gyilkolták.

EuroDisneyben húzta meg magát az elnök lánya

Ben Ali elnök állapotos 24 éves lánya, akit csak a tunéziai Marie Antoinette-nek csúfolnak, eközben a Párizs melletti EuroDisney luxusszállodájának egyik lakosztályában húzta meg magát playboy férjével együtt. Egy francia miniszter szerint azonban hamarosan kiutasítják őket az országból, és befagyaszthatják a család ottani bankszámláit.

Svájcban Ridha Ajmi tunéziai származású ügyvéd bírósági keresetet adott be annak érdekében, hogy fagyasszák be ben Ali elnök ottani számláit, és közölte, nemzetközi elfogatóparancs kiadását is kérte az elnök és felesége ellen. Arra hivatkozott, hogy mindketten felelősök a rendőrség által a tüntetőkre leadott lövések miatt, amelyek száz ember halálát okozták, köztük egy tunéziai származású svájci állampolgárét is. A svájci ügyészség még vizsgálja az iratokat.

A svájci szocialista párt és tunéziai szervezetek is arra szólították fel a svájci kormányt, hogy fagyassza be az elűzött diktátor számláit, sőt a HSBC bank genfi székháza előtt több ember is gyülekezett azzal, hogy megakadályozzák ben Ali embereit az esetleges pénzfelvételben.

Egy napot sem bírt ki az egységkormány

Keddre három miniszter is kilépett a hétfőn megalakult tunéziai egységkormányból - jelentette a BBC. Mind a hárman az elnököt elűző tüntetésekben főszerepet játszó egyik szakszervezet tagjai. A Mohamed Ganúsi miniszterelnök vezetésével megalakult új kormányt sok kritika érte, miután - bár ellenzékiek is kaptak benne szerepet - a korábbi kabinet számos tagja megtarthatta a pozícióját. Ganúsi azt remélte, a kormány megalakításával és a szabadságjogok kibővítésével sikerül megfékezni az országot hetek óta elborító zavargásokat.