Vágólapra másolva!
A bangladesi politikusokról alkotott véleménye miatt kellett bíróság elé állnia a Nobel-békedíjas Muhammad Junusznak. A szegények bankárjaként is emlegetett közgazdász szerint országában a politikusok csak pénzért dolgoznak.
Vágólapra másolva!

"Bangladesben a politikusok csak pénzért dolgoznak. Itt nincs semmi ideológia" - mondta még 2007-ben az AFP hírügynökségnek adott interjújában Muhammad Junusz. A Nobel-békedíjas közgazdásznak most bíróság elé kellett állnia ezekért a mondatokért, miután egy helyi politikus beperelte, mert úgy érezte, sértik a becsületét Junusz mondatai.

Junusz a BBC szerint alig tíz percet töltött a bíróságon, és miután elfogadta a 80 dolláros (kb. 16 ezer forint) óvadékot, az bíró felmentette az eljárás további része alól, elég, ha azokon az ügyvédje megjelenik. Junusz később azt nyilatkozta, bízk benne, hgoy a bíróság azért van, hogy igazságot szolgáltasson.

Junusz eredeti elképzelése szerint a mikrohitelezéssel foglalkozó bank célja a szegénységből való kiemelkedés támogatása kis összegű hitelekkel, amelyeket vállalkozás beindítására vagy ingatlanvásárlásra lehet felhasználni. A bangladesi Grameen úgynevezett közösségi bank, kezdetben 94 százalékban az ügyfelek tulajdonában, 6 százalékban állami tulajdonban volt.