Őrizetbe vették a felkeléssel fenyegető szudáni ellenzékit

Vágólapra másolva!
A tunéziai lázadás megismétlődésével fenyegetőzött az az iszlamista ellenzéki politikus, akit kedden vettek őrizetbe a szudáni biztonsági erők. Szudán mély gazdasági válságban van, amit tetézni fog a déli országrész valószínű elszakadása. Az ellenzékiek azt remélik, a népharag elsöpri a 22 éve hatalmon lévő elnököt.
Vágólapra másolva!

A szudáni biztonsági erők őrizetbe vették az ország egyik ellenzéki vezetőjét, Hasszán al-Turabit, az iszlamista Népi Kongresszus Párt elnökét. Az ellenzéki vezető titkára a Reuters hírügynökségnek azt mondta: a fegyveresek teherautókkal érkeztek Turabi otthonához, és magukkal vitték a politikus stábjának több tagját is, miután azok megpróbáltak ellenállni. A hivatalos magyarázat szerint Turabi darfúri lázadókkal állt kapcsolatban, amit ő tagad.

Turabi vasárnap egy lehetséges népfelkelésre figyelmeztette a kormányt, ha a az nem vonja vissza a nemrégiben bevezetett megszorító intézkedéseket. Szerinte a múlt heti tunéziai, az elnök bukását okozó lázadás ismétlődhet meg Szudánban is a szegénység és a politikai reformok hiánya, illetve Dél-Szudán várható elszakadása miatt. "Ez az ország a felkelésekről ismert" - mondta Turabi, utalva az 1964-es és 1985-ös megmozdulásokra.

Az iszlamista ellenzéki vezető korábban a nyugaton emberiség elleni bűnökkel vádolt, az országot 1989 óta vezető Omár al-Basír elnök szövetségese volt. Többször is őrizetbe vették már, azóta, hogy szakított az államfővel, és megalapította saját pártját. Legutóbb másfél hónapot töltött elzárva, miután kijelentette, hogy a tavaly áprilisi elnökválasztás manipulált volt.

Vasárnap több ellenzéki párt - köztük a Népi Kongresszus Párt - is üdvözölte a tunéziai eseményeket, és azt követelték, hogy Szudánban is érjen véget a "totalitárius rezsim". Azzal is meg fenyegették az elnököt, hogy az utcára viszik híveiket, ha nem meneszti a pénzügyminisztert, illetve nem vonja vissza az alapvető termékek árának emeléséről szóló rendelkezést. A BBC tudósítása emlékeztet arra, hogy Szudánt súlyosan gazdasági válságban van, a hatalmas hiány és a valuta leértékelődése felhajtotta az inflációt.