A kokalevél rágásának legalizálásáért lobbizik Bolívia

Vágólapra másolva!
Bolívia diplomáciai offenzívát indított azért, hogy a kokalevél rágása kerüljön le az ENSZ tiltólistájáról. Közben újabb, kokalevelek felhasználásával készült üdítőitalt dobtak piacra Bolíviában, indoklásuk szerint ezzel is elejét lehet venni annak, hogy abból kábítószer készüljön.
Vágólapra másolva!

Bolívia kivenné az 1961-es ENSZ Egységes Kábítószer Egyezményből azt a részt, amely megtiltja a kokalevél rágását. David Choquehuanca külügyminiszter jelenleg Európában lobbizik azért, hogy ehhez szövetségeseket szerezzen. Spanyolország már jelezte, hogy támogatja a kampányt.

A BBC írása szerint azonban az Egyesült Államok már készíti a formális tiltakozását, de arra vár, hátha más ország megelőzi őt ebben. A nemzetek ugyanis január 31-ig tehetnek kifogást Bolívia tervei ellen. Ha egyetlen ország kifogását sem regisztrálják, a változás életbe lép.

"Hogyan lehetséges, hogy a kokalevél, amely az identitásunk szimbóluma, ami ősi, büntetik"? - tette fel a kérdés diplomáciai útja előtt David Choquehuanca pénteken. A kokalevelet évezredek óta használják az Andokban, szent orvosi szerként tisztelik.

Evo Morales bolíviai elnök - aki ráadásul a kokatermesztők szövetségének feje - szintén régóta szorgalmazza a koka "békés célú" felhasználását, mely szerinte kulturális és vallási jelentőséggel bír, és különbözik a kokaintól. A növény felhasználásával már teát, lisztet, fogkrémet és röviditalt is gyártanak. A kokacserjét leginkább az ország fejletlenebb, középső vidékén, Chopare tartományban termesztik.

Új kokás üdítőital a boltokban

Közben kokalevelek felhasználásával készült új üdítőital került a boltok polcaira Bolíviában. Indoklásuk szerint ezzel próbálják elejét venni annak, hogy a cserjéből kábítószer készüljön. A Coca Brynco elnevezésű italt hivatalos ünnepség keretében mutatták be a vásárlóknak az ország fővárosában, La Pazban. A vállalkozás Evo Morales támogatását is bírja.

Forrás: AFP

Bolívia - Kolumbia és Peru után - a világ harmadik legnagyobb kokatermesztője. A magasan fekvő országban, 2008-as adat szerint 30 500 hektárnyi területet borítanak kokacserjék.

Bolíviában ez már a második kokaital a piacon. A tavaly bemutatott márka a Coca Colla nevet kapta. A dél-amerikai ország célja, hogy üdítői felvegyék a versenyt a híres amerikai kólákkal. A gyártók egyelőre napi négyezer liter előállítását tervezik.