Bakizott a francia elnök: Németországba helyezte a francia Elzászt

Vágólapra másolva!
Nagyot bakizott Nicolas Sarkozy, amikor azt mondta, hogy Elzász Németországban van. Épp francia munkásoknak beszélt arról, hogy meg fogja védeni a jövedelmeiket, amikor Franciaország legkisebb régiójáról azt mondta, hogy Németországban van.
Vágólapra másolva!

Nicolas Sarkozy nagyot bakizott, amikor azt mondta, hogy az elzászi régió Németországban van - írja a BBC. Sarkozy azért érkezett a német határtól 24 kilométerre fekvő Truchtersheimbe, hogy biztosítsa az ottani gazdálkodókat afelől, hogy meg fogja védeni a jövedelmeiket. Miközben ezt magyarázta, az elnök azt mondta: "el tudom fogadni a verseny torzulását Kínától vagy Indiától, de Németországtól nem. És ezt nem csak azért mondom, mert Németországban vagyok." Majd gyorsan hozzátette: "Elzászban vagyok". Sarkozy felemelte a kezét, és megpróbálta elviccelni a dolgot. A tömeg először nevetett, utána azonban fújolni kezdett. Bár a baki egyértelműen nyelvbontlás volt, a földrajz nagyon érzékeny téma Elzászban. A bakiról készült videó egyébként hatalmas siker lett az interneten.

Az elzásziak nagyon érzékenyek a nemzetiségükre, hiszen a történelem során hol Franciaországhoz, hol Németországhoz tartozott a terület. Franciaország legkisebb régiója - melynek Strasbourg a székhelye - először a Német-római Birodalom fennhatósága alatt állt, majd 1639-ben francia kézre került, később, a francia-porosz háborúk után újra Németország foglalta el 1870-ben. Franciaország az első világháború után visszanyerte a területet, de a németek 1940-ben újra elfoglalták. Végül a második világháború végén, 1944-ben francia és amerikai csapatok szabadították fel a régiót, amely azóta is Franciaországhoz tartozik.