Putyin állítólagos palotájáról közölt fotókat az orosz WikiLeaks

Vladimir Putyin állítólagos palotája
Vágólapra másolva!
Belső képeket tett közzé egy, a WikiLeaks mintájára készült orosz honlap Vlagyimir Putyin állítólagos luxuskastélyáról, amely több mint egymilliárd dollárból épül a Fekete-tenger partján. A képeken egy olasz stílusú, kétszintes kastély látható boltíves árkádokkal, díszszökőkúttal és királyi bútorokkal. A kastélyról decemberben már beszámolt egy orosz férfi, aki azt állította, hogy a miniszterelnök korrupcióból és vesztegetésekből szerezte rá a pénzt. Putyin szóvivői szerint ez rágalom.
Vágólapra másolva!

Egy olasz stílusú hatalmas kastélyról tett közzé fotókat a titkos iratok kiszivárogtatására specializálódott WikiLeaks orosz párja, a RuLeaks, amelyet múlt héten indított egy orosz ellenzéki szervezet. A RuLeaks honlapjára feltöltött képeket "Putyin palotája" címmel publikálták: azok valószínűleg azt a titokzatos luxuskastélyt ábrázolják, amelynek létezéséről tavaly decemberben számolt be egy orosz férfi, Szergej Kolesznyikov.

Kolesznyikov tavaly Dimitrij Medvegyev orosz elnöknek írt nyílt levélben hozta nyilvánosságra vádjait, amelyek szerint a Fekete-tenger partján több mint egymilliárd dolláros költségen épül Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök titkos kastélya. A férfi azt állította, hogy a kastélyt korrupcióból és vesztegetésből származó pénzekből építik, és egyik szimbóluma az Oroszországot behálózó korrupciónak. A hatalmas kastély műholdfelvételeken eddig is látható volt, közeli és belső képek azonban most először kerültek róla nyilvánosságra.

A RuLeaks oldalán látható fotók egy már majdnem teljesen befejezett, de használatba még nem vett kastélyt mutatnak egy erdős terület közepén. A kastélyból jó kilátás nyílik a Fekete-tengerre, valamint egy hatalmas adótoronnyal ellátott közeli hegyre is. A kétszintes épület kőhomlokzatán a bejáratot hatalmas oszlopok fogják közre, a belső udvaron pedig boltíves árkádsor fut körbe, középen díszkert és szökőkút létható. A belső képeken aranydíszítéssel ellátott falak, színes freskók és aranyozott kétfejű sasos címerek látszanak, míg a bútorok a barokk kastélyok berendezéseit idézik.

A kastélyról korábban megjelent beszámolók szerint fürdőmedence, teaház, koncertterem és három helikopterleszálló is helyet kapott itt. Bár a RuLeaks honlapján a képeket "Putyin kastélya" címmel közölték, a fotókhoz fűzött kommentár ennél már óvatosabb. "A RuLeaks.net szerkesztősége fotókat kapott arról a kastélyról, amelyet mostanában a sajtóban emlegetnek. Egyelőre nem tudjuk megmondani, hogy kié a kastély, csupán fényképeket közlünk az épületről magáról" - írják.

Üzletemberek sötét pénzeiből

A Washington Post című amerikai napilap tavaly december végén számolt be részletesen a kastély létéről és a hozzá kapcsolódó vádakról. A lap újságírója megtekintette Szergej Kolesznyikov jegyzeteit és bizonyítékait, majd az orosz férfit úgy jellemezte, mint aki "egyike azoknak a nagy lelkeknek, akik a személyes kockázatokra fittyet hányva nyilvánosságra hozzák, ha valamit helytelennek tartanak". A lap szerint Kolesznyikovnak gazdag üzletemberként látszólag semmi haszna nincs abból, hogy magára haragítja az orosz vezetést, viszont rengeteget kockáztat a vádjaival, és ezért állításai hitelesebbnek hangazanak.

Kolesznyikovnak a kastélyról írt nyílt leveléből egy meglehetősen bonyolult történet bontakozott ki, amely rávilágít Putyin állítólagos alvilági kapcsolataira. A férfi szerint Putyin különböző nagyhatalmú orosz üzletemberektől kapott korrupcióból, vesztegetésből és lopásból származó pénzeket: az egyik ilyen üzletember, a levél szerint Nyikolaj Samalov, akit 2009 végén a Novaja Gazete című lap Putyin 13 legbefolyásosabb "üzleti barátjának" listájára is felvett, és akinek 2009 végéig Kolesznyikov is dolgozott.

Forrás: ruleaks.net
Már majdnem kész (a képre kattintva galéria nyílik)

A férfi szerint Putyin és Samalov már az 1990-es években is barátok és üzlettársak voltak, majd a 2000-es években orvosi műszerek beszerzéséből gazdagodtak közösen. A szentpétervári klinikáknak vásárolt műszerek értékének 35 százalékát akarták offshore-számlákra csorgatni, így a szerződések után 148 millió dollár jutott Samalov zsebébe - írta a férfi.

A palotát 2005-ben kezdték építeni a fekete-tengeri Praszkovejevka település mellett: a "Projekt Dél" nevű beruházást Kolesznyikov szerint több fedőcégen keresztül Samalov irányította. Kolesznyikov azt állította, hogy Samalov beosztottjaként látta a kastély építésének költségvetését, amely már 2009 októberében átlépte az 1 milliárd dollárt. A férfi úgy tudta, hogy Putyin elnököt is rendszeresen tájékoztatták a "21. századi cári palota" munkálatainak haladásáról: nyolc éven át ő maga készítette a pénzügyi összefoglalókat Samalov számára, hogy az személyesen tájékoztathassa Putyint a projektről. "A találkozók után Samalov mindig elmondta nekem Putyin véleményét és utasításait" - írta decemberi levelében a férfi.

A nyílt levél megjelenésekor Putyin szóvivői először nem voltak hajlandóak kommentálni az információkat, később azonban visszautasították a vádakat - írja a Ria Novosztyi orosz hírügynökség. Eszerint Putyin egyik szóvivője közölte, hogy az orosz miniszterelnöknek "semmi köze nincs a szóban forgó épülethez". A Washington Post egy másik, meg nem nevezett orosz forrásból olyan találgatásról is értesült, amely szerint a kastélynak a Szocsiban rendezett 2014-es téli olimpia idején lehet majd szerepe, de máig nem tisztázott, hogy pontosan ki építi és milyen célra.

Támadás a kiszivárogtató ellen

A kastélyról kiszivárogtatott képek egy részén rendre szerepel egy kék overálos férfi, akinek az arcát mindenhol kitakarták - vélhetően ő adta ki a felvételeket a RuLeaks-nek. A RuLeaks.net honlap egy orosz ellenzéki szervezethez, az úgynevezett "Kalózpárthoz" kötődik: a párt január 14-én jelentette be, hogy a WikiLeaks mintájára elindította a honlapot, és várja a segítséget korrupcióról, bűncselekmények elhallgatásáról és egyéb társadalmi szempontból kritikus információkról szóló dokumentumok formájában.

Forrás: ruleaks.net
Árkádok és szökőkút (belső képekért kattintson a fotóra)

Bár a párt azt állította, hogy megtette a szükséges biztonsági óvintézkedéseket a honlap védelme érdekében, a RuLeaks állításuk szerint már a képek közzétételének másnapján is nehezen volt elérhető, mert úgynevezett "túlterheléses támadás" indult ellene - írja a Ria Novosztyi. Pavel Rasszudov, a Kalózpárt vezetője szerdán közölte, hogy a honlapot ismeretlenek blokkolták: már kedden, a képek közzétételekor is voltak problémák az elérésével, de szerdán egy időre teljesen eltűnt.

A RuLeaks.net oldalon később ugyan bejöttek a képek, de fölöttük az volt olvasható, hogy az oldalt DDoS-támadás érte: ez a túlterheléses támadás azt jelenti, hogy erre a célra írt programokkal egyszerre kiszolgálhatatlanul sok letöltési kérést intéztek a szerverük ellen, amely így elérhetetlenné vált. A szervezet azt kérte a letöltőktől, hogy legyenek türelmesek, amíg elhárítják a hibát, illetve megköszönt minden segítséget, amelyet a képekre kíváncsi felhasználók felajánlottak a védekezéshez. Csütörtökre sikerült a hibát teljesen elhárítaniuk.