A magas munkanélküliség miatt elvándorolnak hazájukból az írek

Vágólapra másolva!
Becslések szerint a következő két évben százezer ír hagyja el hazája munkaerőpiacát, hogy Ausztráliában, vagy Angliában dolgozzon. Utoljára a nyolcvanas évek végén volt ilyen mértékű az elvándorlás az országban.
Vágólapra másolva!

Az ír ESRI (Economic and Social Research Institute) kimutatásai szerint 2011-ben és 2012-ben százezer ír lép ki hazája munkaerőpiacáról, hogy külföldön dolgozzon, zömmel a húszas-, harmincas éveikben lévő nők és férfiak - írja a Guardian internetes kiadása. Utoljára 1989-ben volt ilyen mértékű elvándorlás az országban, akkor egy év alatt 44 ezren hagyták el Írországot. Akkor és most is Ausztrália volt a munkakeresők fő célpontja.

2009-ben 23 ezer ír érkezett Ausztráliába, és az idén és jövőre elvándorlóknak is ez az első számú célpontjuk. Az ausztráliai ír nagykövetség szerint kétféle ír bevándorló utazik Ausztráliába, az egyik családjával érkezik és hosszútávon tervez, a másik, és ez a gyakoribb, egyedül érkezik, és ideiglenes vízumért folyamodik, vagyis legfeljebb két évig maradna az országban. Utóbbiak száma öt évvel ezelőtt nem érte el a 13 ezret.

Az ESRI egyik tagja szerint az elvándorlás jó hatással van az országot sújtó munkanélküliségre. "Minél kevesebben hagyják el az országot, annál magasabb lesz a munkanélküliség" - nyilatkozta.