A magyar állampolgárság miatt aggódik a szlovák államfő

Vágólapra másolva!
Schmitt Pál magyar köztársasági elnök arról beszélt szlovák kollégájával tartott megbeszélése után, hogy reméli, nem kapnak büntetést a szlovákiai magyarok anyanyelvük használatáért. Ivan Gasparovic a magyar állampolgársági törvényt kritizálta, szerinte nem jó, hogy közjogi kapcsolat jön létre a szlovákiai magyarok és Magyarország között.
Vágólapra másolva!

A magyar és a szlovák államfő csütörtöki pozsonyi tárgyalásuk után elismerték, hogy eltérő a véleményük a szlovákiai államnyelvtörvényről, illetve a magyarországi kettős állampolgárságról.

"Bízom abban, hogy mai megbeszélésünk is hozzájárul ahhoz, hogy Szlovákia magyar anyanyelvű állampolgárai félelem nélkül élhessenek alapvető jogaikkal, és ne kapjanak büntetéseket anyanyelvük használatáért" - jelentette ki Schmitt Pál.

Ivan Gasparovic szerint nem jó, hogy a magyar kettős állampolgárság révén közjogi kapcsolat jönne létre Magyarország és a szlovákiai magyarok között, akik így a jövőben egy esetleges válsághelyzetben súlyos dilemma elé kerülhetnének. "Magánvéleményem, hogy a legjobb megoldás az lenne, ha mindkét törvénymódosítást hatályon kívül helyeznék" - mondta Gasparovic.

Schmitt Pál a Pravda című független pozsonyi napilapban megjelent interjújában elmondta, szeretné arra biztatni a szlovákiai magyarokat, hogy kapcsolatukat az anyaországgal - amennyiben ez nem ellenkezik országuk előírásaival - erősítsék meg a magyar állampolgárság felvételével is.