Több tonna csempészett mamutagyarat fogtak az orosz vámosok

Vágólapra másolva!
Több tucat hatalmas mamutagyarral próbálta elhagyni Oroszországot két csempész, akiket Szentpétervár közelében füleltek le az orosz vámosok. A kilogrammonként 100 ezer forintot érő ősi csontokat a hatóságok lefoglalták: bár Oroszországban felfutóban van a mamutcsont-kereskedelem, a kivitelt szigorú szabályokhoz kötik, amit a csempészek nem teljesítettek.
Vágólapra másolva!

Három tonna csempészett mamutagyarat foglalt le Szentpétervár környékén az orosz vámőrség - közölték a hatóságok csütörtökön. A vámosok két férfit fogtak el, akik 64 egész mamutagyarat és 14 mamutfogutánzatot próbáltak illegálisan kivinni az országból - jelentette az Interfax hírügynökség. A lefoglalt agyarak értékét a hatóságok nem közölték.

Oroszországban az elmúlt években rendkívüli mértékben megnőtt a mamutcsontok iránti érdeklődés, mivel azok kitűnő alternatívát nyújtanak az elefántcsont helyett. Az elefántcsont kereskedelmét világszerte tiltják, hogy megóvják az orvvadászoktól az egyre csökkenő számú elefántokat; az évezredekkel ezelőtt kihalt mamutok csontjával azonban lehet kereskedni.

Az export az elmúlt években hihetetlenül felfutott, 1996 és 2009 között megtízszereződött az orosz kivitel. Nyaranta ezrek járják a tundrát mamutagyarak után kutatva.

Oroszországból 2009-ben 60 tonna mamutcsontot exportáltak Kínába, amely a legnagyobb piaca a ritkaságnak, de kutatók szerint a tundrán hatalmas tartalékok lehetnek még. Orosz üzletemberek nagy lehetőséget látnak ebben, mivel a mamutagyarak kilogrammonkénti ára elérheti a 100 ezer forintot (erről itt olvashat bővebben). Oroszországból azonban csak szigorú feltételek mellett lehet kivinni a csontokat, amelyeknek a most lefülelt csempészek nem tudtak megfelelni.