Francia hörcsögök és svéd farkasok pusztulásáért bírságolhat az EU

Vágólapra másolva!
Nem foglalkozott eleget Franciaország a területén kihalófélben lévő hörcsögök megmentésével, ezért várhatóan hatalmas bírságot szab ki rá az Európai Bíróság. Svédország a területén élő farkasok miatt számíthat hasonló eljárásra, mert engedélyezte az alig 200 farkas egy részének kilövését.
Vágólapra másolva!

Több millió eurós bírságra számíthat Franciaország az Európai Unió Bíróságától, mert nem tett eleget a területén élő mezei hörcsögök megmentéséért - írja az EUobserver európai hírportál. A Kelet-Franciaországban élő "nagy elzászi hörcsögök" már 2007-ben majdnem kihaltak, amikor 1167-ről 161 példányra csökkent a létszámuk. A kormány tett ugyan lépéseket a faj védelméért, de "a francia mezőgazdasági és környezetvédelmi lépések jelen állapotban nem teljesek" - áll a bíróság csütörtökön közzétett véleményében.

A hörcsög azért került a kihalás szélére Elzászban, mert az élőhelyén a földművesek gabona helyett elkezdtek kukoricát termelni, így az állatokat megfosztották fő táplálékuktól. A kormány hiába próbálta pénzzel támogatni a gabonatermeléshez visszatérő gazdákat, a program nem járt sikerrel. Miközben a hörcsögöt Franciaország keleti csücskében kihalás fenyegeti, Európa keletibb részén még meglehetősen nagy számban élnek ezek a régcsálók.

Az EUobserver szerint hamarosan Svédország is az Európai Bíróság elé kerülhet egy hasonló ügyben, ott ugyanis a kihalófélben lévő farkasok védelmét látják elégtelennek az EU környezetvédelmi hatóságai. Svédországban, ahol a farkasok létszáma 210 körül mozog, januárban 20 farkas kilövésére adtak engedélyt a hatóságok a vadászoknak, ami az EU szerint elfogadhatatlan.