Megszakadtak a tárgyalások az iráni atomprogramról

Vágólapra másolva!
Bár a nyugati hatalmak megpróbálkoztak egy felújított tervvel lendületet adni az iráni atomprogramról zajló tárgyalásoknak, a perzsa állam feltételekhez kötött bármiféle megállapodást, amit viszont a nyugatiak utasítottak el. Megoldás nem született, új tárgyalási időpontot nem tűztek ki.
Vágólapra másolva!

Nem értek el eredményt az Iránnal folytatott tárgyaláson, ezért csalódottságuknak adtak hangot a nyugati hatalmak. Catherine Ashton, aki a több országot magába foglaló delegáció vezetője volt, azt nyilatkozta, hogy Irán feltételeket támasztott bármilyen megegyezéshez, ezért az atomprogramról folytatott tárgyalások eredménytelenül zárultak - írta a BBC.

Az iráni főtárgyaló azt közölte, hogy szerettek volna biztonsági kérdésekről beszélni, de a tárgyalópartnerek csak az atomprogramról voltak hajlandók beszélni. A BBC nyugati diplomáciai forrásokból úgy értesült, hogy a nyugati delegáció frusztrált és mérges volt Teherán viselkedése miatt. Ezzel együtt Ashton azt mondta, hogy Irán előtt nyitva az ajtó egy új tárgyalás előtt, dátumot azonban nem határozott meg.

Az isztambuli atomtárgyalásokon tehát nem sikerült megoldani az ellentéteket. Irán azt állítja, hogy békés céllal dúsít uránt, míg a nyugati országok - élükön az Egyesült Államokkal - azt gyanítják, hogy atomfegyverhez kíván jutni az iszlám köztársaság.

A pénteken és szombaton zajló tárgyalásokon az Európai Unió külügyi vezetője, Catherine Ashton vezette a francia, a német, az orosz, a brit, az amerikai és a kínai delegációt, amely egy felújított javaslattal adott volna lendületet a tárgyalásnak. A legújabb javaslat szerint Irán kisebb mértékben dúsított uránt exportálna, cserébe a reaktorokba való fűtőanyagért. A csere lényege - egy nyugati diplomata szerint - a bizalom építése lett volna - írta a BBC. Az Associated Press szerint ez egy 2009-es terv módosítása.

Az urándúsításból mind fűtőanyag, mind atomfegyver készíthető, ezért kíván a nyugat a cserén keresztül némi ellenőrzéshez jutni. Az AFP-nek nyilatkozó, névtelenséget kérő másik hivatalnok szerint az ajánlatot "nem tették le az asztalra". Két korábbi tervet már lesöpört az asztalról Irán, és ez a viselkedés felbosszantotta a nagyhatalmakat.