A zöldek adhatják meg a kegyelemdöfést az ír kormánynak

Vágólapra másolva!
Az ír Zöld Párt vasárnap felmondta koalíciós megállapodását a kormányfővel, így a Brian Cowen által korábban március 11-ére kiírt választást várhatóan előbbre hozzák.
Vágólapra másolva!

Nincs több türelem a koalíciós partner iránt, ezért kilépett az ír kormánykoalícióból a Zöld Párt, a hírt a zöldek elnöke, John Gormley jelentette be vasárnap. A zöldek kilépése a konzervatív kormány végét jelenti, szakértők szerint valószínű, hogy előbbre hozzák a Brian Cowen miniszterelnök által korábban március 11-ére kiírt választást.

Cowen pártja, a Fianna Fail korábban arra kérte a zöldeket, hogy maradjon a kormányban, és biztosítsa a parlamenti többséget a megszorító intézkedések megszavazásához, ami feltétele annak, hogy Írország megkapja az EU és a Nemzetközi Valutaalap összesen 85 milliárd eurós segélycsomagját. John Gormley, a zöldek vezetője azt nyilatkozta, hogy a pártja tartja magát korábbi ígéretéhez, és ellenzékből is támogatja a pénzügyi törvényeket.

Az ír kormány a rendkívül súlyos költségvetési helyzet szorításában morzsolódott fel, miután az ország a pénzügyi válság miatt ősszel külföldi mentőcsomagra szorult. Írországban a fő problémát a túlélésért küzdő bankszektor okozza, amelynek hatalmas kinnlevőségei ragadtak benn a tönkrement ír építőipari és ingatlanvállalatokban. Az írek emiatt novemberben 85 milliárd eurós pénzügyi segélycsomagot fogadtak el az EU-tól és a Nemzetközi Valutaalaptól.

A csomag és a kialakult helyzet miatt súlyos megszorító intézkedéseket kell hozni Írországban, ami rendkívül népszerűtlenné tette a jelenlegi kormányt. Elemzői előrejelzések szerint még a külső segítséggel együtt is háborús időszakokra jellemző fogyasztási megszorítások várnak az ír lakosságra.