A légkondi hibája miatt hétezer métert süllyedt hirtelen a Qantas gépe

Vágólapra másolva!
Hétezer métert zuhant 11 ezer méteres magasságról az ausztrál Qantas légitársaság egyik járata 99 utassal a fedélzetén kedden. A gépen pánikot okozott az oxigénmaszkok kinyílása, de senki nem sérült meg, a Boeing 737-400-as végül biztonságban leszállt.
Vágólapra másolva!

Tizenegyezer méteres magasságból háromezer méterre süllyedt rövid idő alatt a Qantas légitársaság egyik utasszállító repülőgépe kedden - közölte az AFP. Az ausztrál légitársaság közleménye szerint a gondot az okozta, hogy az egyik klímaberendezés hibája miatt erős nyomáskülönbség keletkezett az Adelaide-ből Melbourne-be tartó gépen, mintegy fél órával a leszállás előtt.

A pilótáknak ezért gyorsan alacsonyabb magasságra kellett vinniük a repülőt, amely hétezer métert zuhant. A társaság bejelentése szerint emiatt az automata berendezés leeresztette az oxigénmaszkokat az utasoknak, akik ettől még jobban megrémültek. Az egyik utas elmondta, hogy a "gép hátuljában volt egy kis pánik, néhány utast a légiutas-kísérőknek kellett megvigasztalniuk". A gép végül biztonságban landolt a melbourne-i reptéren.

A keddi esetet megelőzően már több problémája volt gépparkjával a légitársaságnak. Tavaly novemberben az összes A380-asát kivonta a szolgálatból azt követően, hogy az egyik kényszerleszállást hajtott végre Szingapúrban, miután a levegőben felrobbant az egyik motorja. A múlt héten egy New Yorkba tartó Boeing 747-esnek kellett megszakítania útját a Fidzsi-szigeteknél műszaki hiba miatt.