Rendőr is van az egyiptomi zavargások halottjai között

Vágólapra másolva!
Legkevesebb hárman - köztük egy rendőr - vesztették életüket Egyiptomban, ahol több ezer tüntető követelte a közel 30 éve hatalmon lévő Haszni Mubarak elnök kormányának eltávolítását. A rendőrség könnygázzal és vízágyúkkal oszlatta a tömeget, akik azonban visszatámadtak. A BBC tudósítása szerint igencsak elszántak a tüntetők: egy ügyvéd azt állította, hogy kész meghalni az ügyért.
Vágólapra másolva!

A BBC jelentése szerint az egyiptomi tüntetéssorozatnak három halottja van, Kairóban egy rendőr, Szuezben két tüntető halt meg, miután könnygázzal és vízágyúkkal oszlatták a kormány ellen tüntető tömeget. A tunéziai eseményekből ihletet merítő online kampány szlogene "a forradalom napja" volt. Az internetes felhívásra több ezer tüntető gyűlt össze Kairóban és más városokban, ahol összecsaptak a rendőrökkel. A fővárosban áttörték a kordont, hogy megrohamozzák a parlament épületét.

A BBC szerint a szervezőket a Tunéziában lezajlott események ihlették: Tuniszban a tüntetők elérték az elnök bukását. Egyiptomban Hoszni Mubarak 1981 óta tölti be az elnöki pozíciót, s ezalatt kevés tüntetésre volt példa.

A BBC szerint Egyiptomban blokkolták a Twitter mikroblog-szolgáltatót és korlátozták a mobiltelefon-forgalmat is Kairóban. Ezt erősíti meg az is, hogy egy mobiltelefonon videókat szolgáltató svédországi központú cég is azt állította, hogy blokkolták az egyiptomi szolgáltatást.

A BBC kairói tudósítója szerint a város több pontján gyűléseket tartottak és az eredmény messze felülmúlta a szervezők várakozását. A tudósító szerint a rendőrség engedte a tömeget, hogy a parlament épülete elé vonuljon.

Forrás: AFP
Nézzen több képet a zavargásokról, kattintson a fotóra!

Ezután azonban teljes rohamfelszerelésben szerveződtek újjá a rendőrök, akik könnygázzal és vízágyúkkal is felfegyverkeztek, majd elkezdték visszaszorítani a tömeget. A tüntetők köveket dobáltak a rendőrökre, akik a könnygáz és a vízágyú bevetésével válaszoltak. Az egyik vízágyú vezetőjét kiparancsolta a tömeg az autójából.

Alexandriában szemtanúk szerint több ezren csatlakoztak a tömeghez és a BBC szerint azt kiabálták: "forradalom, forradalom, mint a vulkán, Mubarak, a gyáva ellen", illetve azt, hogy "le Mubarakkal!". Az egyik tüntető - aki ügyvédként dolgozik - azt mondta az AP hírügynökségnek: "akár meghalni is kész vagyok, nincs mitől félnem".

Az AFP hírügynökség pedig arról számolt be, hogy a helyi legfelsőbb bíróság épületére kifeszítetek egy feliratot, amin ez állt: "Tunézia a megoldás". A tömeg kiabált a Mubarak elnök utódjának tartott fiának, Gamal Mubaraknak címezve is: "Gamal, mondd meg az apádnak: Egyiptom utál téged".

A tüntetők egy része abban reménykedik, hogy megbukik Mubarak elnök. "Vége a hallgatásnak és a belenyugvásnak, annak, ami ezzel az országgal történik" - mondta a Reutersnek egy tüntető. "Ez egy új lapot nyit Egyiptom történelemkönyvében" - mondta egy másik.

A BBC azt írta, hogy Egyiptom problémái hasonlóak Tunéziáéhoz: növekvő élelmiszerárak, magas munkanélküliség és az állami korrupció.

Az amerikai külügyminiszter Hillary Clinton azt közölte, hogy az amerikai kormány támogatja a szabad véleménynyilvánításhoz és a gyülekezéshez való jogot, ezért az egyiptomi politikai erőket önfegyelemre szólította fel. Hozzátette: az Egyesült Államok bízik benne, hogy az egyiptomi kormány stabil marad és hogy "keresi a módját a lakossági igények és érdekek megválaszolásának".

Orbán egy nappal korábban Kairóban

Orbán Viktor magyar kormányfő hétfőn járt Kairóban, ahol a magyar-arab kapcsolatokról és a magyar-egyiptomi gazdasági együttműködésről tárgyalt Moszni Mubarak egyiptomi elnökkel. A kormányfő a találkozó után úgy fogyalmazott: az arab világ olyan sarka a földgolyónak, ahol a magyaroknak kifejezetten jó híre van. (A látogatásról bővebben itt olvashat.)