Kiszabadultak a Mol Pakisztánban elrabolt alkalmazottai

Vágólapra másolva!
Kiszabadult vasárnap a Mol magyar olajtársaság két pakisztáni alkalmazottja, akiket tálib fegyveresek raboltak el kedden. - írja egy helyi lap. A pakisztáni menedzser és sofőrje már hazatért otthonába - közölték a helyi hatóságok, azt azonban nem tudni, hogy harc vagy váltságdíj árán mentették meg őket. A keddi támadásban két másik Mol-alkalmazott és négy katona életét vesztette, az akció miatt az olajtársaság felfüggesztette a termelést a térségben.
Vágólapra másolva!

Kiszabadult Pakisztánban az a két elrabolt Mol-alkalmazott, akiket csütörtökön ejtettek foglyul az ország északnyugati részén - írja az Express Tribune című pakisztáni napilap. Az újság a helyi hatóságoktól úgy tudja, hogy a magyar alkalmazásban álló pakisztáni férfiakat tálib fegyveresek rabolták el, de vasárnap elengedték őket.

A magyar olajtársaság két autóból álló konvoját kedden támadták meg a fegyveresek Hangu és Karak kerületek között, amikor munkából hazafelé tartottak. A támadásban két Mol-alkalmazott és az őket védő négy katona vesztette életét (erről itt olvashat részletesen).

Az Express Tribune szerint az elrabolt két ember Fajjaz-ur-Réman Khattak, a Mol egyik menedzsere, valamint Kalam nevű sofőrje volt. A lapnak nyilatkozó magas rangú pakisztáni tisztviselő szerint mind a ketten hazajutottak már, kiszabadulásuk körülményeiről azonban nincs információ, így nem lehet tudni, hogy fizettek-e értük váltságdíjat. A két Mol-alkalmazott mellett a hatóságok kiszabadítottak egy harmadik férfit is, akit a fegyveresek néhány napja raboltak el, ő egy tartományi miniszter közeli hozzátartozója.

A hatóságok az alkalmazottak kiszabadítása után közölték, hogy reményeik szerint a sikeres akciónak köszönhetően a Mol mielőbb visszatér a Maramzai gázmezők kiaknázásához. A magyar olajtársaság, amely feltáró munkát végez a térségben, a támadás után felfüggesztette a munkát, és arra kérte a helyi kormányzatot, hogy biztosítson nagyobb biztonságot a személyzete és felszerelése számára. Az Express Tribune szerint Fehér János, a Mol pakisztáni leányvállalatának, a Mol Pakistannak a vezérigazgatója személyesen kérte a szövetségi és a tartományi kormányokat a biztonságos munkafeltételek megteremtésére.

Kálid Umerzáj, Kohat főbiztosa a lapnak azt mondta, hogy folyamatban vannak a kért intézkedések, amelyekkel megvédik a Mol alkalmazottait és létesítményeit. A helyi kormányzat 30-35 fegyverest csoportosított át a Mol munkatársainak védelmére - mondta. "Biztosítjuk a Mol vezetését, hogy a biztonsági személyzet létszámát meg fogjuk növelni, ha a társaság ilyen kéréssel áll elő" - tette hozzá.

A Mol által feltárt Maramzai olaj- és gázlelőhely több mint egymillió köbméteres kapacitással rendelkezik, és naponta 1600 hordó nyersolajat termel. A Mol azonban a keddi támadás után visszavonta az alkalmazottait az olajkúttól, hogy megelőzze a további veszteségeket.