Merkel további szankciókkal fenyegette meg Iránt

Vágólapra másolva!
Angela Merkel német kancellár arra figyelmeztette Iránt, hogy amennyiben nem nyugtatja meg a világ hatalmait a nukleáris programjáról, addig újabb szankciókra számíthat - írta a Reuters.
Vágólapra másolva!

A német kormányfő csalódottságának adott hangot amiatt, hogy a hétvégi hétoldalú tárgyalásokon nem történt előre lépés. Pénteken és szombaton Isztambulban találkozott Irán az amerikai, a francia, a brit, a kínai, az orosz és a német tagokból álló delegációval.

"Iránon múlik, hogy eloszlassa az atomprogramja miatti kételyeket" - mondta német diplomatákkal való találkozása után, hozzátéve, hogy pozitív irányba kell elmozdulnia Teheránnak, "különben a szankciók útján halad tovább".

Irán azt állítja, hogy nukleáris programja békés célú, csak energiatermelésre használná reaktorait, a hatalmak azonban attól tartanak, hogy atomfegyver létrehozására irányul a kísérlet. Az isztambuli értekezlet azonban eredménytelenül zárult, pedig a hatok felajánlottak egy uráncsere-egyezséget, amellyel ellenőrizhetnék az iráni atomprogram békés célját.

A Reuters szerint a közel-keleti államok attól tartanak, hogy kiszélesedhet a konfliktus, amennyiben a diplomáciai út kimerülése miatt Izrael vagy az Egyesült Államok megtámadná Iránt.