Tíz év múlva kezdheti az áramtermelést az első lengyel atomerőmű

Vágólapra másolva!
Lengyelország két atomerőmű megépítését is tervezi, az első 2020-ban, a második 2030-ban kezdheti meg az áramtermelést.
Vágólapra másolva!

Lengyelország késlekedés nélkül végrehajtja atomenergia-programját, és 2020-ra első saját atomerőműve megkezdi az áramtermelést - közölte Donald Tusk kormányfő kedden, a kabinet ülése után.

Az atomenergetikai program végrehajtásának jogi alapjait június végéig lefektetik, az erőmű telephelyét pedig 2013 végéig kijelölik - jelentette be a miniszterelnök. Az erőmű kivitelezése 2016-ban veszi kezdetét, 2030-ra pedig megépül egy második atomerőmű is. Mindkét erőmű 6000 megawatt áramtermelési kapacitással rendelkezik majd. A beruházás költsége 100 milliárd zlotyra (26 milliárd euró) becsülhető.

A miniszterelnök szerint az atomenergetikai program széleskörű társadalmi támogatottságot élvez. Úgy vélte, hogy szemben a két évtizeddel ezelőtti helyzettel, a közvélemény nem utasítja el az atomenergia gondolatát, és demonstrációkra sem került sor. Sőt a tartományok és önkormányzatok egyenesen versengenek egymással a beruházás elnyeréséért. A legesélyesebb helyszínnek jelenleg a Gdansktól északnyugatra fekvő Zarnowiec tűnik, ahol a nyolcvanas években heves lakossági ellenállás hiúsította meg az atomerőmű megépítését.

Az atomenergiától Lengyelország az energiaellátás biztonságának növekedését várja. Az atomerőművek építése elsősorban az orosz energiahordozó-importtól való függőséget csökkenti, de az atomenergia részarányának növelése hozzájárul a magas szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez is. Lengyelország jelenleg a felhasznált elektromos energiának több mint 90 százalékát széntüzelésű erőművekkel állítja elő.