Antropológusok szerint nem kaukázusi robbantott Moszkvában

Vágólapra másolva!
Az Orosz Tudományos Akadémia antropológiai intézetének munkatársai szerint a hétfői moszkvai öngyilkos merénylet elkövetője bizonyosan nem kaukázusi, inkább európai vagy arab. A robbanás után egyből szárnyra kaptak olyan hírek, amelyek szerint Észak-Kaukázusból származó terroristák követték el a merényletet.
Vágólapra másolva!

A moszkvai Domogyedovo repülőtéren hétfőn végrehajtott öngyilkos merénylet elkövetője bizonyosan nem kaukázusi - állapították meg az Orosz Tudományos Akadémia Etnológiai és Antropológiai Intézetének plasztikai rekonstrukciós laboratóriumában.

A lapok már beszámoltak arról, hogy a merénylőnek csak a fejét és a két kezét találták meg, de a Komszomolszkaja Pravda szerdán közölte a fejről készült fényképet, amelyről egy neves festővel portrét is készíttetett, és megkérdezte az említett laboratóriumot, ahol minden kétséget kizáróan csupán annyit tudtak mondani, hogy az illető európai, esetleg arab lehet, de semmiképpen sem kaukázusi. Ez nem jelenti azt, hogy a merénylet szervezői sem kaukázusiak - teszik hozzá.

A lap idézett több szemtanút is, akik egyebek között azt állították, hogy a férfi közvetlenül a pokolgép működésbe hozása előtt orosz nyelven azt kiabálta, hogy "Most megöllek benneteket", és kikikáltotta nevét és korát is. Ez a vélekedések szerint ez azonban ellentmond annak, hogy arab lett volna.

A moszkvai reptéren elkövetett hétfői robbantásban 35 ember halt meg, köztük egy magyar állampolgársággal is rendelkező férfi. A robbanás után egyből szárnyra kaptak olyan híresztelések, amelyek szerint az Észak-Kaukázusból származó terroristák követték el a merényletet. Az Orosz Föderációhoz tartozó szakadár kaukázusi tagköztársaságokban rendszeresek az orosz hatóságok elleni támadások. Legutóbb márciusban, egy a moszkvai metrón elkövetett, 40 áldozatot követelő robbantás után vállalta magára a támadást egy kaukázusi szélsőséges szervezet.

Pakisztánban kaphattak kiképzést a merénylők

A The Telegraph írása szerint elképzelhető, hogy a két öngyilkos merénylő Pakisztánban az al-Kaidától kapott kiképzést, és az volt a küldetésük, hogy a főváros közlekedési rendszere ellen intézzenek támadásokat.

Orosz biztonsági források azt feltételezik, hogy a férfi és a női merénylő az úgynevezett "fekete özvegy" brigád tagjai voltak (fekete özvegyeknek a kaukázusi felkelők özvegyeit nevezik). Egyes szemtanúk szerint egy fekete ruhát és fátylat viselő nő vitte be a bombát a repülőtér zsúfolt belépési oldalára, majd vagy ő, vagy távirányítással működésbe hozták azt.

A lap szerint a titkosszolgálat informátorai hetekkel korábban figyelmeztettek a moszkvai támadásra; a bizalmas információk között volt az is, hogy egy öngyilkos sejt külföldi kiképzésre utazott. A feljegyzés szerint a csapat Pakisztánban és Iránban is időzött. Egy al-Kaidához köthető honlap szerint a Doku Umarov vezette Iszlám Kaukázus Emirátus csoport készül bejelenteni, hogy ők rendezték a támadást.